Zrekonstruovaný obchodní dům Máj otevře v červnu. I s kontroverzními plastikami motýlů

Takhle by měl vypadat zrekonstruovaný obchodní dům Máj

Takhle by měl vypadat zrekonstruovaný obchodní dům Máj Zdroj: Máj Národní

Pohled z ulice Národní třída na průběh rekonstrukce OD Máj (16.3.2023)
Pohled z ulice Národní třída na průběh rekonstrukce OD Máj (16.3.2023)
Pohled z ulice Národní třída na průběh rekonstrukce OD Máj (16.3.2023)
Pohled z ulice Národní třída na průběh rekonstrukce OD Máj (16.3.2023)
Průběh rekonstrukce OD Máj (16.3.2023)
117
Fotogalerie

Obchodní dům Máj, jehož rekonstrukce začala předloni v červenci, se veřejnosti otevře v červnu. Modernizace kulturní památky je nyní v závěrečné fázi. Dnes o tom informovala mediální zástupkyně Michaela Fialová Rozšafná. Rekonstrukci provádí stavební společnost Metrostav, vyjít má na zhruba čtyři miliardy korun. Nový obchodní dům nabídne kromě prodejen i galerii, zábavní prostor či kavárnu s vyhlídkou. Klub za starou Prahu nesouhlasí s umístěním rozměrných pohyblivých plastik motýlů na fasádě domu.

Zákazníci v novém Máji najdou například supermarket Tesco, lékárny, drogerie, kavárny, obchod s kosmetikou či prodejnu vína. Třetí a čtvrté podlaží nabídne multifunkční zábavní prostor se zaměřením na děti starší 12 let, páté podlaží bude věnováno především rodičům s malými dětmi a šesté podlaží bude sloužit mimo jiné školám a školkám a bude se věnovat historii Prahy.

Na fasádě budovy bude podle tiskové zprávy umělecké dílo sochaře Davida Černého - dvě několikametrové pohyblivé plastiky motýlů, jejichž trupy budou tvořit nápodoby stíhaček spitfire. Dílo by se tak mělo stát poctou československým letcům bojujícím v druhé světové válce. Černý však podle serveru Seznam Zprávy autorství díla popřel. Podle občanského sdružení Klub Za starou Prahu jde o příklad typického kýče.

Na budově jsou dokončeny hrubé stavební práce a řemeslníci pracují na nájemních prodejnách. Vzniká také pasáž s takzvaným křišťálovým nebem a eskalátorová hala.

Obchodní dům na rohu Spálené ulice a Národní třídy vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílače Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 ho prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou.