Resort financí zlepšil odhad vývoje ekonomiky, letos má růst o 1,7 procenta

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Český hrubý národní produkt by letos mohl vzrůst o 1,7 procenta a v roce 2015 se tempo ještě zrychlí na dvě procenta. V aktuální předpovědi to odhaduje ministerstvo financí, které tak o tři desetiny procenta zlepšilo svůj lednový odhad pro tento rok. Loni ekonomika klesla o 0,9 procenta.

Podle resortu by v tomto i příštím roce měla k růstu zhruba ze dvou třetin přispět domácí poptávka a z jedné třetiny bilance zahraničního obchodu.

Ministerstvo financí je tak optimističtější než Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která podle březnového hospodářského výhledu očekává růst české ekonomiky o 1,1 procenta. Naopak pro příští rok odhaduje až 2,3 procenta.

„Prognóza české ekonomiky z pera ministerstva financí se ve světle dat ze začátku roku a zlepšeného výhledu pro Německo logicky mírně zvýšila. Přesto zůstává přiměřeně opatrná,“ komentoval data analytik Patria Finance David Marek.

Vývoj HDP
Rok20102011201220132014 (odhad) 2015 (odhad)
HDP v %2,5 1,8 -1,0 -0,9 1,7 2,0

„Navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od předchozích let by totiž během celého roku měly administrativní vlivy, zejména pokles cen elektřiny, působit protiinflačně,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě.

Míra inflace by tak letos mohla dosáhnout jednoho procenta. Následující rok by se růst cen mohl v souvislosti s oživením ekonomiky a zpožděným působením oslabené koruny zrychlit na 2,3 procenta, odhaduje resort.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že i přes expanzivní rozpočtovou politiku očekává letos schodek veřejných financí kolem 1,8 procenta HDP. Loni byl 1,44 procenta. Česko by tak mělo dodržet tříprocentní limit pro deficit.

Prognózy vývoje ekonomiky
Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Podle Evropské komise by měl letos HDP vzrůst o 1,8 procenta, v příštím roce o 2,2 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj očekává letos růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta.

Zrychluje nejen český HDP, ale i evropský