Restartujte svůj business! Vystupte ze zajetých kolejí díky cloudové technologii

Vystupte ze zajetých kolejí díky cloudové technologii!

Vystupte ze zajetých kolejí díky cloudové technologii! Zdroj: Vodafone Czech Republic

Cloudové technologie už nejsou žádnou novinkou. Pro nejednu firmu se staly bodem, do kterého soustředí své snahy o digitální transformaci. V běžném životě pak nachází uplatnění třeba v oblasti cloudových aplikací nebo streamovaných videoher. Firmy rychle pochopily přínos cloudové technologie a už se neptají „proč“, ale od jakého poskytovatele cloud využijí. Přesto jsou některé společnosti na cestě k jeho aktivnímu používání daleko před ostatními. Co tedy dělají jinak?

Cloudové služby dokážou podnikání velmi rychle proměnit. Některá řešení jsou však IT týmy často přehlížena. Pokud se s nimi ale lépe seznámíte, mohou akcelerovat vaše využívání cloudu a přinesou vám celou řadu finančních i obchodních výhod. Na dvě z nich, které vám mohou pomoci cloud využívat efektivněji, se podíváme v tomto článku.

Už jste na cloud přešli? A jste si jisti, že ho využíváte opravdu efektivně?

Přesunutí podnikového IT, dat, aplikací a procesů na cloud bylo pro většinu firem spíše otázkou postupného vývoje než převratné transformace. Samotná povaha a flexibilita cloudu firmám umožňuje diktovat si vlastní tempo, kterým na něj přejdou. Některé společnosti přijaly razantní kroky a veškeré své aktivity na něj přesunuly najednou, většina ale volí mírnější cestu postupné digitální transformace.

Nicméně, právě dlouhý přechod se stává příčinou problémů, kterým musí čelit nejedna firma. Včetně těch, které už jsou na cestě ke cloudovým technologiím velmi daleko. Postupné využívání různých technologií od různých poskytovatelů totiž často způsobilo nedostatečnou návaznost jednotlivých částí dílčích procesů nebo omezený přehled o tom, jak společnost cloud vlastně využívá. Může mít například odlišná datová sila nebo různé varianty standardů služeb. V důsledku toho se pak ztrácí centrální přehled o nákladech, dochází k plýtvání a systém je neefektivní. Jak tedy vystoupit ze zajetých kolejí a dostat vše pod kontrolu?

Na co se zaměřit, abyste z cloudu dostali co nejvíc

Výkon své firmy můžete výrazně zvýšit i za provozu. Kde a jak ale začít? Než budete pokračovat v integraci cloudových služeb, zkuste se zaměřit na dvě klíčové oblasti:

1) Řízení nákladů na provoz cloudových služeb

Jak zvýšíte efektivitu a snížíte náklady? Nejprve musíte porozumět tomu, za co utrácíte, co za své peníze dostanete a jestli je to vážně to pravé, co vaše firma potřebuje.

Ve skutečnosti se může stát, že pokud nejsou náklady na provoz cloudových služeb pečlivě řízené, vymknou se kontrole. To hrozí především u variant, které nabízejí snadné a okamžité rozšíření kapacity, které je ovšem placené. Stačí vám mít po ruce kreditní kartu a objem služeb navýšíte, kdykoli se vám zachce. Právě tato jednoduchost však často mlží centrální dohled nad veškerými náklady. Mnoho firem navíc využívá cloudy od více poskytovatelů, což nedostatečný přehled o nákladech pouze prohlubuje. Výsledkem mohou být zbytečně vynaložené prostředky, neschopnost zrušení zbytečné služby nebo výkyvy v jejich využívání. Jak se tomu vyhnout?

Začněte s interním auditem. Pečlivě zkontrolujte všechny služby, které využíváte a kolik za ně platíte. Nejen obecné měsíční účty, ale náklady účtované po sekundách, protože přesně to je měřítko, které v tomto novém světě platí. Příležitosti, kde ušetřit, najdete jen v případě, že získáte detailní přehled o současném využívání služeb.

2) Změna starých návyků a přijetí cloudu jako priority

Úplný přechod na cloudové služby „přes noc“ je pro většinu společností neproveditelný a nepraktický, a to bez ohledu na jejich velikost nebo rozpočet. Proto často volí smíšená řešení, která kombinují prostředky v místě provozu s různými cloudovými službami a zdroji.

Transformace na cloud vyžaduje, aby firmy vytvořily a přijaly nové způsoby práce a uvažování a vymanily se ze zažitých postupů a starých zvyků. Díky cloudu platíte jen za to, co v daný okamžik skutečně potřebujete. Díky tomu nemusíte navrhovat infrastrukturu tak, abyste byli připraveni na budoucí výkyvy v poptávce, a proto platit za nepotřebné kapacity.

Řada firem provozuje služby na několika cloudových platformách současně, aniž by měla ucelenou hlavní strategii. Aby mohla taková strategie vzniknout, bude potřeba trochu přizpůsobit i firemní kulturu. Tedy i to, jak jsou vaši zaměstnanci zvyklí v oblasti IT fungovat. Tento přístup by měl být konzistentní napříč celou společností. Pak snadno využijete potenciál ukrytý právě ve flexibilitě cloudových služeb. Samotná strategie by měla být otevřená novým výzvám a schopná přizpůsobit se novým požadavkům.

Komplexní propojení vašich lidí, míst i věcí přes cloud je cestou k úspěšné budoucnosti. Stejně jako na jiných cestách, i na té „oblakové“ je dobré se občas zastavit a zkontrolovat, že jdete stále správným směrem.

Uvažujete o cloudovém řešení pro vaši firmu? Pak uvažujte o službě Vodafone Flexi Cloud od Vodafone Business.