Ruský Aeroflot hlásí pokles čistého zisku o čtyřicet procent

Aeroflot

Aeroflot Zdroj: SuperJet International

Největší ruské letecké společnosti Aeroflot klesl loňský čistý zisk přibližně o 40 procent na 23,06 miliardy rublů (8,47 miliardy korun). Příčinou jsou vyšší náklady na palivo i zaměstnance, oznámila státem vlastněná firma. Aeroflotu ale výrazně stoupl počet cestujících.

Provozní náklady vzrostly Aeroflotu o 13,8 procenta na 492,52 miliardy rublů (180,96 miliardy korun). Náklady na pohonné hmoty stouply o 20,8 procenta. Stojí za tím vyšší ceny ropy a kurzové pohyby, sdělil agentuře Reuters Šamil Kurmašov z vedení Aeroflotu. Výdaje za pohonné hmoty podle něj tvoří téměř čtvrtinu provozních nákladů.

Firmě zároveň stouply i mzdové náklady, a to o 28 procent. Ruské letecké společnosti čelily odlivu pilotů do zahraničí, a Aeroflot proto v minulosti opakovaně zvyšoval platy.

Tržby téměř 100 let staré firmy vzrostly o 7,5 procenta na 532,93 miliardy rublů (196 miliard korun). Může za to hlavně oživení poptávky v Rusku. Aeroflot loni přepravil rekordních 50,1 milionu cestujících, což je o 15,4 procenta více než předloni.

Hlavním akcionářem Aeroflotu je stát, který ve firmě drží 51,2 procenta. Dalších 3,5 procenta vlastní ruský státní konglomerát Rostec. Aeroflot je stejně jako například české aerolinky ČSA členem letecké aliance SkyTeam.