Růst české ekonomiky ještě překonal odhady statistiků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

ČSÚ
2
Fotogalerie

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční růst na 5,2 procenta z 5,1 procenta v předchozím čtvrtletí. Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), předběžný počítal v posledním kvartálu se zvýšením o 5,1 procenta. Mezičtvrtletně zůstal růst na 0,5 procenta. Za celý loňský rok pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 4,5 procenta.

Růst ekonomiky byl v závěru roku podpořen především domácí poptávkou. Spotřeba domácností vzrostla meziročně o 4,3 procenta. "Investiční výdaje firem směřovaly zejména na stavební investice a do strojního vybavení," uvedl statistici.

Hlavním faktorem celoročního růstu byla podle nich zahraniční poptávka. "Dařilo se vyvážet auta, elektrická zařízení a chemické produkty," řekl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Zvýšila se také spotřeba domácností a investiční aktivita. "Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly meziročně o čtyři procenta, nejvíce od roku 2007," dodal ČSÚ.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Ve druhém čtvrtletí to bylo 4,6 procenta a ve třetím čtvrtletí podle zrevidovaných údajů 5,1 procenta.