Ruští prominenti na sobě zkoušejí vakcínu proti koronaviru a BlackRock prodává čínské akcie

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Smíšená nálada na trzích

Zatímco čínské akcie pokračují v růstu (index Shanghai Composite byl krátce před koncem obchodování 2,5 procenta v plusu), na Wall Street vypadá situace jinak. Futures na tituly z hlavních akciových indexů odepisují zhruba 0,4 procenta.

Průlom v Bruselu

Na summitu Evropské unie došlo k posunu zablokovaných jednání. Fiskálně konzervativní státy jako Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko podle zdrojů Bloombergu souhlasí s parametry evropského fondu obnovy. Ten by měl poskytovat granty ve výši 390 miliard eur, původně navrhovaná varianta počítala s částkou o 110 miliard eur vyšší.

Ruští oligarchové už testují vakcínu na COVID-19

Už od dubna experimentují ruští prominenti s vakcínou proti koronaviru, kterou vyvíjejí tamní vědci. Do jejího testování se měl zapojit například topmanagement těžaře hliníku Rusal, stejně jako ruští miliardáři a vládní představitelé. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale nepotvrdil, zda vakcínu, která zatím prošla jen první fází testů, zkoušel i prezident Vladimir Putin.

BlackRock vybírá čínské zisky

Největší světový správce aktiv se připojuje k vlně investorů, kteří se rozhodli prodat část čínských akcií po jejich prudkém zhodnocení.

Manažer BlackRocku Gordon Fraser, který se specializuje na rozvíjející trhy, prozradil, že právě na ně se teď firma zaměří. Začala nakupovat akcie v Indii, Indonésii, Rusku či Mexiku. Ačkoliv tyto státy tvrdě zasáhla pandemie koronaviru, podle Frasera mají jejich „velmi flexibilní“ ekonomiky solidní vyhlídky na zotavení.

Další restrikce v Los Angeles?

Starosta Los Angeles Eric Garcetti prohlásil, že město může být na prahu nových opatření kvůli boji s koronavirem včetně plošné karantény. Situace se nelepší ani na Floridě, kde část zákonodárců k podobně radikálním opatřením vyzývá úřady a tvrdí, že epidemiologická situace se vymkla kontrole.