Rýn bojuje s nedostatkem vody, nesplavnost řeky může ovlivnit průmysl v celé Evropě

Nedostatek vody v řece Rýn komplikuje lodní dopravu.

Nedostatek vody v řece Rýn komplikuje lodní dopravu. Zdroj: Reuters

Dlouhotrvající sucho ohrožuje plavbu na středním úseku řeky Rýn na západě Německa, kde již nyní nemohou nákladní lodě plout plně vytížené. Málo vody je ranou nejen pro přírodu, ale také pro průmysl, který v regionu spoléhá na lodní dopravu. Nedostatek vody je patrný i na dalších místech v Německu, třeba u berlínských jezer, u kterých poklesla hladina.

Vodočet u městečka Kaub nedaleko Koblenze dnes brzy ráno ukazoval 42 centimetrů, což bylo o pět centimetrů méně než ve stejnou dobu ve čtvrtek. Pokud zde voda poklesne pod 40 centimetrů, tak se zde již podle rejdařů provoz většiny nákladních lodí nevyplatí.

Vodohospodáři předpokládají, že na kritických 40 centimetrů se v Kaubu vodočet dostane ještě dnes večer. Během soboty by se sice hladina měla o něco zvýšit, ale již v neděli večer by mohla poklesnout na 37 centimetrů.

Nepříznivý vývoj trápí Rýn i dále po proudu. V průmyslovém Duisburgu dnes ráno poklesla hladina na vodočtu na 168 centimetrů. Pokud se dostane na 150 centimetrů, což je podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung kritická hranice, tak už se zde nevyplatí lodní transport uhlí či železné rudy, protože lodě nebude možné dostatečně ekonomicky vytížit.

V Düsseldorfu, který leží výše proti proudu od Duisburgu, hladina k dnešnímu ránu klesla na 45 centimetrů. Ještě ve čtvrtek zde byla hladina na 51 centimetrech. Pokleslá hladina se v hlavním městě Severního Porýní-Vestfálska stala pro místní atrakcí, neboť se mohou procházet po místech, která běžně bývají zatopena. Objevují se tak jízdní kola, nákupní vozíky, koloběžky či dokonce staré vraky lodí.

Sucho netrápí jen Rýn na západě Německa. Klesá i hladina Labe, které pramení v Česku. Ekologické spolky již od počátku léta poukazují na zvýšené nálezy mrtvých ryb v Labi, neboť voda není dostatečně okysličená. Priessnitz, pravý přítok Labe v Drážďanech, zcela vyschl. Suché jsou také některé úseky Černého Halštrova, který se do Labe rovněž vlévá. Saský úřad životního prostředí uvedl, že na území této spolkové země se s nízkým průtokem potýká 77 procent potoků a řek.

Sucho je znatelné i v Berlíně, kde je bez vody Panke, přítok Sprévy. Citelně poklesla i hladina některých berlínských či braniborských jezer.