Sam Altman se vrátí do správní rady firmy OpenAI

Staronový šéf OpeaAI Sam Altman

Staronový šéf OpeaAI Sam Altman Zdroj: Reuters

Sam Altman, výkonný ředitel americké firmy OpenAI, která je jedním z lídrů na poli umělé inteligence, se vrátí do správní rady společnosti. S odvoláním na prohlášení firmy, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, o tom dnes informovaly agentury AP a Reuters.

Tehdejší správní rada Altmana v listopadu nečekaně odvolala, po pár dnech ho ale firma za ne zcela vysvětlených okolností znovu vrátila na post šéfa.

OpenAI nyní uvedla, že má "plnou důvěru" ve vedení osmatřicetiletého Altmana. Informovala také o výsledcích externího prověřování listopadového dění, které bylo "důsledkem rozpadu vztahů a ztráty důvěry" mezi Altmanem a tehdejší správní radou.

"Jsem rád, že celá věc skončila," poznamenal k tomu Altman.

OpenAI v únoru uzavřela dohodu, která oceňuje společnost na 80 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu korun), trojnásobek oproti období před deseti měsíci. Partnerská firma Microsoftu je tak nyní jedním z největších světových technologických start-upů.

ChatGPT se za šest měsíců od svého uvedení na trh v listopadu 2022 stal nejrychleji rostoucí softwarovou aplikací na světě. Podnítil také spuštění konkurenčních chatbotů společností Microsoft, Alphabet a řady začínajících firem, které využily zájmu o AI k získání miliard od investorů.

ChatGPT je schopen do určité míry porozumět textu a generovat odpovídající výstupy na základě poskytnutých vstupů. Využívá se k různým účelům, včetně odpovědí na dotazy, poskytování informací, generování textů, tvorby obsahu a dalších aplikací. ChatGPT již kvůli jeho schopnosti vykonávat širokou škálu úkolů, od sumarizace dokumentů po psaní počítačového kódu, přijala řada firem.