SAP varuje před vlastním softwarem, ropa roste a německý soud rozhodne o kvantitativním uvolňování

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Nová norma

Evropa se postupně vrací k běžnému životu, ten ale zřejmě po nějaký čas bude poněkud pomalejší než dosud. Itálie a Španělsko, které byly do nedávna epicentry koronaviru, ode dneška začínají uvolňovat některá opatření. Velká Británie pravděpodobně nejpozději v neděli představí plán a na postupné otevírání ekonomiky – v kancelářích budou podle předpokladů platit pravidla na udržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi, země také nasadí mobilní aplikaci pro dohledání kontaktu mezi nemocným a dalšími lidmi. Kalifornie, první stát USA, který zavedl přísná opatření, je začně uvolňovat v pátek.

Akční centrální banky

Národní banky z celého světa oznamují další nová opatření na podporu ekonomiky. Americký Fed zahájí program půjčování firmám o objemu až 750 miliard dolarů. Německý ústavní soud bude v úterý rozhodovat, zda se Německo může nadále podílet na programu Evropské centrální banky na nákup dluhopisů zemí eurozóny. Verdikt v případu, který se táhne téměř pět let, může přijít ve chvíli, kdy ECB připravuje podobný, ale mnohem větší program pro nastupující krizi.

SAP varuje

Největší evropský výrobce softwaru SAP upozornil, že několik jeho soudobých produktů nesplňuje interní standarty pro kyberbezpečnost. Zranitelné jsou programy užívané devíti procenty z celkových 440 tisíc firemních zákazníků SAPu. Chyba by měla být napravena během druhého čtvrtletí, zatím není známo, že by zranitelnosti systému někdo zneužil.

Ropný skok

Ceny ropy míří za nejdelší nepřerušenou šňůrou každodenního růstu za devět měsíců. Poté, co ropa spadla do záporných hodnot kvůli kritickému nedostatku skladovacích kapacit, se začal na trhu projevovat efekt omezování produkce komodity. Americká ropa WTI dnes ráno rostla o osm procent, za uplynulý týden posílila o 78 procent.

Očekávané události

Výsledky hospodaření oznámí francouzský ropný koncern Total, banka BNP Paribas, německý výrobce čipů Infineon a britský výrobce cigaret Imperial Brand. Španělsko zveřejní nejnovější údaje o nezaměstnanosti.