Starlife olympionika Změlíka je v mimořádné ochraně před věřiteli. Firmu má v zástavě Kellner

Podnikatel a bývalý vrcholový sportovec Robert Změlík.

Podnikatel a bývalý vrcholový sportovec Robert Změlík. Zdroj: Profimedia

Někdejší úspěšný desetibojař Robert Změlík má trable s podnikáním kvůli dopadům pandemie koronaviru.
Robert Změlík.
Roman Šebrle a Robert Změlík.
Desetibojaři Robert Změlík, Roman Šebrle a Tomáš Dvořák.
Robert Změlík při veteránských závodech.
6
Fotogalerie

Jednou z prvních společností, které využily novou úpravu insolvencí kvůli dopadům pandemie koronaviru, je prodejce výživových doplňků Starlife olympijského vítěze Roberta Změlíka. Krajský soud v Praze vyhověl Změlíkově žádosti a přesunul jeho firmu do zvláštního režimu. Podíl ve Starlife má v zástavě PPF banka nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„V oblasti prodeje potravinových doplňků se negativní dopady projevily na vstupu, kdy převážná část produkce pochází z USA a Číny,“ uvedl Změlík ve zveřejněné žádosti o mimořádné moratorium. Důsledkem pandemie podle něj bylo uzavření dodavatelských továren a výpadky v zásobování. 

Zboží navíc Starlife prodává formou takzvaného multi-level marketingu založeného na osobním prodeji. Po vyhlášení mimořádných opatření byl tento způsob distribuce ochromený.

Vítězi v desetiboji na olympiádě v Barceloně z roku 1992 navíc přitížil aktuální propad poptávky po alternativních taxislužbách. Část svých vozů totiž firma Starlife pronajímala řidičům služeb Uber a Bolt. 

„Zde došlo k zastavení činnosti nejen řidičů bez licence, ale rovněž řidičů s licencí, kteří, ačkoliv jejich činnost byla rozhodnutím vlády povolena, nemohli tuto činnost vykonávat z důvodu totálního odlivu zákazníků,“ dodal Změlík v dokumentu zaslaném soudu. 

Loni měla společnost tržby 413 milionů korun. Výši závazků ani hospodářský výsledek za minulý rok firma zatím nezveřejnila. Z poslední publikované výroční zprávy za rok 2018 vyplývá, že má společnost vůči bankám dluh 126 milionů korun. Podle obchodního rejstříku má Změlíkův podíl ve Starlife v zástavě PPF banka.

Institut mimořádného moratoria platí od konce dubna. Dlužník může místo dříve splatných dluhů přednostně hradit nově vzniklé závazky bezprostředně související se zachováním provozu podniku.

„Mimořádné moratorium zavedené v Lex Covid se proti takzvanému standardnímu moratoriu liší tím, že není nutný souhlas věřitelů,“ komentoval advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Robert Změlík založil Starlife v roce 2003. V posledních letech patřil Změlík mezi podporovatele a komunální politiky hnutí ANO.