Ropa zdražuje. Přispívá k tomu rozvolňování karantény i snížení těžby

Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“

Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“ Zdroj: Reuters

Těžba ropy
Těžba ropy
Ceny ropy Brent i WTI klesly, omezení zavedená kvůli zastavení šíření pandemie covid-19 prudce snižují poptávku po pohonných hmotách
Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“
5
Fotogalerie

Ceny ropy stoupají. Směr jim udává uvolňování karanténních opatření i snižování těžby. Silnější růst brzdí roztržka Spojených států a Číny ohledně původu koronaviru. Díky cenovému vývoji ropy posilují také americké akcie.

V 18:35 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupala o 1,3 procenta na 26,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 2,8 procenta na 20,33 dolarů za barel.

Světová poptávka po ropě v dubnu klesla zhruba o 30 procent a očekává se, že slabá poptávka se potáhne celé měsíce, píše agentura Reuters.

„Širší kontext sice není úžasný, ale jeví se konstruktivněji - země po celém světě se začínají otevírat, což zvýší poptávku po ropě, a (skupina) OPEC+ zároveň snižuje těžbu,“ konstatoval šéf společnosti Lipow Oil Associates Andy Lipow.

Americká investiční banka Goldman Sachs na příští rok počítá s výrazným růstem cen ropy, který se podle ní dostaví v reakci na výrazné omezování produkce suroviny v hlavních těžebních zemích. Jedním z faktorů, které hovoří pro růst cen, je podle analytického týmu banky i postupný růst poptávky po ropě, jak se začíná obnovovat ekonomická aktivita.

Ropa Brent, která je určující pro stanovování cen suroviny v celém světě, se podle analytického týmu Goldman Sachs Equity Research dostane v průměru na 55,63 dolaru za barel.

Banka s citelným růstem počítala i předtím, dosud ale měla spočítaný průměr na 52,50 dolaru. V případě americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) analytici zvýšili očekávaný průměr na 51,38 z dosavadního odhadu 48,50 dolaru za barel.

Spor o původ koronaviru

Ceny ropy dolů táhne napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v neděli uvedl, že existuje „značné množství důkazů“, že nový koronavirus vznikl v čínské laboratoři.

Směrem vzhůru ceny ropy dnes poslalo vyjádření amerického ministra financí Stevena Mnuchina. Obchodní smlouva se Spojenými státy bude podle něj pro Čínu přínosná. Mnuchin dále uvedl, že očekává oživení trhu s ropou a že americká vláda hledá pro ropu další skladovací kapacity.

Akcie zakončily v zisku

Posílily díky technologickým firmám a roustoucí ceně ropy. Index S&P 500 přidal 0,4 procenta na 2 842,74 bodu. Dow Jones index vzrostl o 0,1 procenta na 23 749,76 bodu a technologický Nasdaq si připsal 1,2 procenta na 8 710,71 bodu. 

Prudce klesaly akcie amerických aerolinek Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines a United Airlines v reakci na komentář Buffetta, podle kterého se svět leteckého průmyslu změnil. Ztrácely i akcie samotné firmy Berkshire, protože konglomerát vykázal rekordní čtvrtletní ztrátu. Buffett na sobotní valné hromadě firmy Berkshire také uvedl, že globální pandemie může výrazně poškodit ekonomiku a jeho investice.

Masivní oživení akcií po měnových a fiskálních stimulačních opatřeních se v posledních dnech zastavilo. Investoři nově sledují, zda snahy států zmírnit restrikce zavedené kvůli zastavení šíření nemoci nezpůsobí opětovný nárůst počtu nemocných.

Hrozbou pro trh je obnovující se napětí mezi USA a Čínou. Ministr zahraničí Mike Pompeo v neděli uvedl, že existuje významné množství důkazů o tom, že koronavirus pochází z čínské laboratoře. Úvodník čínského listu Global Times napsal, že blafuje.

Investoři se také snaží strávit obtížnou výsledkovou sezonu. Výsledky zveřejnila více než polovina firem z indexu S&P 500. Analytici očekávají, že zisk firem za první čtvrtletí klesl o 12,5 procenta, napsala agentura Reuters.