Šéf firmy Alibaba Jack Ma: Vytvoříme sto milionů pracovních míst do dvaceti let

Jack Ma - Alibaba Group

Jack Ma - Alibaba Group

Alibaba
Alibaba
Alibaba.com a jeho cesta na internetové výsluní
Zakladatel Alibaba Group Jack Ma
Jack Ma, šéf firmy Alibaba
6
Fotogalerie

Jack Ma, který řídí Alibabu, si předsevzal jeden z nejambicióznějších plánů, který možná snese srovnání s vizí šéfa Tesly Elona Muska kolonizovat mars. Chce v průběhu dalších dvaceti let vytvořit sto milionů pracovních míst. 

Jack Ma, šéf Alibaby a nejbohatší Čínan, má ambicozní plán, ve kterém chce vytvořit nových sto milionů pracovních míst: „Alibaba je společnost, která se chce zaměřit na řešení sociálních problémů. V dalších 20 letech chceme mít 2 miliardy spotřebitelů ve světě s tím, že budou obsluhováni ze strany 10 milionů profitabilních podniků a vytvořením 100 milionů pracovních míst,“ oznámil Ma v dopise pro akcionáře. V dopise také píše, že by se rád zaměřil na posílení digitální infrastruktury, která bude připravena na rozšíření digitálních plateb, cloud computing, big data a další oblasti budoucnosti.

Alibaba Group zaměstnávala v roce 2015 „jen“ 36 tisíc zaměstnanců, plán na zaměstnání 100 milionů osob tak může působit přinejmenším velmi nadneseně. Na druhé straně - společnost Alibaba se zaměřuje na e-commerce a je zprostředkovatelem prodeje, což je obor, na který je navázáno stovky tisíc až milionů pracovních míst prostřednictvím malých obchodních, ale i výrobních firem, které prodávají své výrobky a služby svým zákazníkům.

Největším světovým zaměstnavatelem je v současnosti americký obchodní řetězec Walmart, který zaměstnává 2,5 milionů osob.

Alibaba vznikla v roce 1999 a v posledních letech zažívá velmi dynamický růst. Tržní kapitalizace firmy už dosahuje téměř 260 miliard dolarů, společnost se tak pomalu může začít řadit mezi deset nejhodnotnějších firem světa.