Slovenská ekonomika klopýtá, ve čtvrtletí zpomalila růst

Bratislava (ilustrační foto)

Bratislava (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Carolien Coenen via Flickr

Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí po očištění o sezonní vlivy zpomalila tempo růstu proti předchozímu kvartálu na 0,8 procenta. V posledním loňském čtvrtletí růst činil jedno procento. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. V prvních třech měsících tohoto roku ekonomika nicméně rostla mírně rychleji, než byl odhad 0,7 procenta z května.

V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska v prvním čtvrtletí zpomalilo na 3,4 procenta ze 4,3 procenta v posledním čtvrtletí minulého roku, kdy ekonomika dosáhla i díky čerpání peněz z evropských fondů nejlepšího výsledku za posledních pět let. Údaj za první čtvrtletí statistici zpřesnili, v květnu odhadovali tempo růstu na 3,3 procenta.

Slovenskou ekonomiku ve sledovaném období podpořila domácí poptávka, naopak tempo růstu spotřeby domácností i státu mírně zpomalilo. Objem investic rostl mnohem pomalejším tempem než v závěru minulého roku.

„Růst se nadále opíral především o domácí poptávku, která ale zpomalila oproti konci roku 2015 téměř na polovinu. Zpomalení bylo v souladu s očekáváním po normalizaci čerpání fondů EU cítit zejména v investicích,“ komentoval zveřejněná data analytik bankovního domu VÚB Andrej Arady.

Hospodářství Slovenska rostlo v prvním letošním čtvrtletí rychleji než česká ekonomika, která přidala meziročně tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí 0,4 procenta.

Sk GDP Growth Rate

Nezaměstnanost přes 10 procent

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky tamního statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesla na 10,4 procenta. Dosáhla tak nejnižší hodnoty od posledního čtvrtletí roku 2008. Z průzkumu statistického úřadu v domácnostech vyplynulo, že ve sledovaném období se zvýšil počet obyvatel pětimilionového Slovenska, kteří krátkodobě (méně než rok) pracovali v zahraničí nebo kteří pravidelně dojížděli do zaměstnaní do ciziny. Jejich počet vzrostl o 17,8 procenta na 159 800 osob. Z evropských zemí nejvíce Slováků pracovalo tradičně v Rakousku a v České republice.

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla meziročně o 3,3 procenta na 867 eur (23.400 Kč). Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny na Slovensku opět klesly, reálná mzda loni stoupla o 3,8 procenta. To znamená, že Slováci si za svůj výdělek mohou koupit více zboží a služeb než v minulosti.

Výdělky v České republice jsou vyšší než na Slovensku. V Česku se průměrná mzda meziročně zvýšila o 4,4 procenta na 26 480 korun. Po odečtení inflace stoupla o 3,9 procenta.

Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze z února předpokládá, že ekonomika letos vykáže růst o 3,2 procenta.

Slovenská centrální banka zlepšila výhled růstu tamní ekonomiky
Slovenská centrální banka (NBS) zlepšila odhad růstu tamní ekonomiky na letošní i příští rok. Hospodářství by měla podpořit zejména domácí poptávka, mimo jiné i díky očekávanému poklesu nezaměstnanosti. Novinářům to dnes řekl guvernér NBS Jozef Makúch.
„Ekonomika Slovenska by měla pokračovat v růstové trajektorii. Růst by měl akcelerovat,“ řekl Makúch. Dodal, že na letošní rok NBS zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska na 3,3 procenta z dosavadních 3,2 procenta a na příští rok na 3,5 procenta proti dosavadnímu odhadu 3,3 procenta.