Španělská nezaměstnanost rekordně klesla, stále ale přesahuje 20 procent

Barcelona

Barcelona Zdroj: CC BY SA 2.0: Moyan Brenn via Flickr

Počet registrovaných nezaměstnaných ve Španělsku minulý měsíc rekordně klesl a poprvé za šest let sestoupil pod hranici čtyř milionů lidí. Zasloužilo se o to zvýšené najímání zaměstnanců v sektoru služeb před letní turistickou sezonou, uvedlo dnes španělské ministerstvo práce.

Počet registrovaných uchazečů o práci klesl oproti předešlému měsíci o takřka 120 tisíc, tedy o tři procenta, na 3,89 milionu.

Byl to nejvýraznější měsíční pokles počtu nezaměstnaných v dosavadních záznamech, uvedla agentura Reuters. Španělsko letos čeká nadprůměrnou turistickou sezonu, protože se na jeho pobřeží chystají návštěvníci, které odrazují méně bezpečné oblasti Středomoří.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku postupně klesá z maxima 27 procent, na něž se dostala na konci roku 2013, kdy v zemi vrcholila dvojitá recese.

Na konci loňského roku se tento ukazatel snížil na 20,9 procenta ze 21,2 procenta ve třetím čtvrtletí a dostal se nejníže od poloviny roku 2011. Nezaměstnanost v zemi je však stále druhá nejvyšší v Evropské unii po Řecku.

Za celý loňský rok vzniklo ve Španělsku 525 100 pracovních míst. Počet nezaměstnaných loni klesl o 678 200, což byl rekordní roční pokles.