Chceme vyčistit vodu od pesticidů či zbytků léčiv

Daniel Bouša, technický ředitel firmy Art Carbon

Daniel Bouša, technický ředitel firmy Art Carbon Zdroj: Archiv

Odstraňování pesticidů, herbicidů i dalších znečišťujících látek z pitných a odpadních vod je velkou výzvou současné doby. Jednou z firem, která na tom postavila svůj byznys je Art Carbon. Ta letos získala druhou cenu v soutěži Komerční banky Nastartujte se. „Čistá a kvalitní voda je totiž základem všeho,“ říká pro E15 Daniel Bouša, technický ředitel společnosti.

Jaký byl prvotní podnět k založení vaší firmy?

V Česku, ale i ve světě, existuje dlouho neřešený problém znečištění vodních zdrojů mikropolutanty. To jsou látky pocházející ze zemědělství, zdravotnictví, ale také z kosmetiky a čistících produktů. Jedná se o různé druhy pesticidů, herbicidů, fungicidů, léčiv, jejich metabolitů a dalších organických látek. Pro mě byla podnětem osobní zkušenost, kdy jsem se přiotrávil pitnou vodou v pražských Dejvicích znečištěnou koliformními bakteriemi. Poté jsem si uvědomil, jak je čistá a kvalitní voda důležitá pro každého z nás.

Jak se momentálně projekt vyvíjí a chcete působit i v zahraničí?

V současné době ukončujeme vývoj prvního prototypu filtračního materiálu ve spojení s VŠCHT Praha. V následujících měsících vybudujeme pilotní filtrační jednotku, na které budeme technologii testovat v poloprovozním měřítku. O náš filtrační materiál projevila zájem i společnost Chemoprojekt, se kterou spolupracujeme na projektu filtrační jednotky v irácké Basře. Po usazení na českém trhu chceme vyvíjet obchodní aktivity zejména v zemích, které mají problémy s nedostatkem vody a suchem.

Co pro vás znamená ocenění v grantovém programu Komerční banky Nastartujte se a na co využijete získanou finanční odměnu?

Druhé místo v soutěži Nastartujte se pro nás znamená zejména pozitivní zpětnou vazbu a potvrzení toho, že náš projekt má potenciál a budoucnost. Finanční odměnu využijeme na nákup komponent poloprovozní filtrační jednotky a zbylé peníze na vybavení do plánované výrobny.

Máte další podnikatelské plány?

Dalším trhem, kam má náš materiál potenciál proniknout, je filtrace vzduchu. Zde se v dnešní době používá aktivní uhlí, které máme ambici nahradit.

Jaké doporučení byste dali mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat?

Rozjezd podnikání je obohacují zkušenost sama o sobě a pokud chcete být svým pánem v profesním životě, určitě do toho jděte. Nenechte se odradit projekty, které vám nevyjdou.

(vib)

Další informace na www.nastartujtese.cz