Možná nový Skype? Firma na robotickou dovážku expanduje v USA

Robotické vozítko čeká na přechodu.

Robotické vozítko čeká na přechodu. Zdroj: Christopher Down

Robot Starship
Robot Starship
Robot Starship
Robot Starship
Robot Starship
7
Fotogalerie

Společnost Starship Technologies má velké plány se svými robotickými minivozítky. Nejnověji spustila dovážku jídla pomocí těchto strojů v arizonském městě Tempe. Společnost založili v roce 2014 Ahti Heinla a Janus Friis, spoluzakladatelé známého komunikátoru Skype.

Kromě Arizony nabízí Starship své služby ještě v hlavním městě Washingtonu D.C., kalifornském Irvine či například v britském Milton Keynes. Kanceláře má v San Francisku a také v Německu a v Estonsku.

Služba nyní vidí příležitost v další expanzi svého byznysu, neboť v důsledku pandemie vzrostla poptávka po bezkontaktním doručování. Autonomní robotické vozítko dokáže uvézt náklad do hmotnosti devět kilogramů. Ovládání probíhá přes mobilní aplikaci, kde je možné v reálném čase také sledovat pohyb robota. Ten dokáže překonat obrubníky, jezdit v noci, za sněhu i za deště. Vzdáleně na něj dohlížejí operátoři Starship a mohou v případě potřeby převzít kontrolu. 

V arizonském Tempe se počítá s celkem třiceti vozítky a fungováním v době mezi 10.30 až 20.30. Lidé si mohou objednat zatím ze tří restaurací, další budou postupně přidávány včetně malobchodů.