Ve firmě mi zůstává značný podíl, dál ji budu řídit, říká čerstvý „miliardář“ Bednář

Jan Bednář, zakladatel firmy  ShipMonk.

Jan Bednář, zakladatel firmy ShipMonk. Zdroj: Osobní archiv

Investiční firma Summit Partners koupí za 6,3 miliardy korun menšinový podíl ve společnosti ShipMonk.
ShipMonk je poskytovatelem technologických řešení pro e-shopy.
3
Fotogalerie

V týdnu ta zpráva obletěla (minimálně technologický) svět. Floridský startup českého podnikatele ShipMonk získal investora, který za blíže nespecifikovaný podíl utratil v přepočtu přes šest miliard korun. „Znamená to obrovskou validaci toho, co děláme,“ říká Jan Bednář k nové investici do své firmy, která vznikla v roce 2014 a má ambici dodávat logistická řešení e-shopům. 

Co pro vás spolupráce s investorem Summit Partners bude znamenat?

Především je to obrovské ocenění toho, co děláme. Když na něčem vlastním - tak jako my - intenzivně pracujete, je někdy těžké vidět zevnitř, co jste vybudovali a ocenit, jak je to velké a jakou to má nebo může mít hodnotu. Znamená to pak beze sporu to, že budeme mít na své straně partnera, který nám pomůže s technologickým rozvojem, s dalším růstem a třeba i najímáním lidí, kteří pomůžou náš byznys ještě víc nakopnout. 

Je možné sdělit některé detaily transakce? 

Konkrétní procentní podíly nemůžu komentovat. Mohu jen zopakovat, že jde o minoritní podíl pro Summit Partners. 

Proč právě Summit Partners, oslovili oni vás, nebo vy je? 

V únoru jsme s poradenskou společností Goldman Sachs začali proces konzultací s různými investory. Ze zájemců jsme nakonec vybrali Summit Partners. Hlavně kvůli podobnosti našich strategií a díky hodnotám, které můžou do naší firmy přinést. 

Vy osobně ve vedení firmy zůstáváte? 

Ano. Musíme se nyní ještě pár týdnů prokousávat sezónou. Pak se zase vrhneme na strategické priority příštího roku. Jelikož mi ve firmě zůstává značný podíl, nadále budu jejím výkonným ředitelem a povedu ji do doby, kdy budu mít pocit, že jsem jí užitečný.