Statistici vylepšili údaje o HDP, na optimismus je ale ještě brzy

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty Zdroj: ctk

České hospodářství koncem roku zrychlilo ještě víc, než činil původní únorový odhad. Pomohl tomu vývoz, oživení průmyslu a předzásobení obchodníků. Hrubý domácí produkt se zvýšil mezičtvrtletně o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Zpřesněné informace za čtvrté čtvrtletí dnes zveřejnil Český statistický úřad. Za celý rok se však ekonomika propadla o 0,9 procenta. V únoru ještě statistici uváděli propad o 1,1 procenta.

Statistici dnes ještě vylepšili svá únorová data. Březnové zpřesnění ukázalo, že tuzemská ekonomika je na tom lépe, než se původně očekávalo. Oproti únorovému odhadu je to mezičtvrtletně o 0,3 a meziročně o 0,5 procentního bodu lepší výsledek. Přitom již únorové údaje hovořily velice příznivě a vyplývalo z nich, že český HDP v loňském čtvrtém čtvrtletí rostl proti předchozím třem měsícům nejrychleji ze zemí EU.

Ke konci roku ekonomice pomáhaly vzhůru investice, export a nakonec i spotřeba domácností, kterou mírně pomohly nastartovat devizové intervence ČNB. V nemalé míře pozitivně ovlivnil výsledky i fakt, že se obchodníci na konci roku předzásobili tabákovými výrobky kvůli zvýšení spotřební daně od nového roku. To se však negativně promítne v letošních datech za první čtvrtletí.

„Z odvětví se dařilo především zpracovatelskému průmyslu, který možná trochu překvapivě následovalo i stavebnictví. Nemůžeme ovšem zapomenout i na výjimečné klimatické podmínky, které na rozdíl od předchozích let umožnily pokračovat ve stavbách i v době, kdy se obvykle příliš nestaví,“ komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

O tom, že stavebníky zachránilo ke konci roku zejména počasí hovoří i Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti Ekospol. Jinak by podle jeho názoru bylo mnohem hůře. „Ve stavebnictví lze bez jakýchkoliv servítků konstatovat, že to loni nebyla žádná procházka růžovou zahradou. Naopak, spíš pěkná dřina, nebo v krajním případě boj o přežití. Celý sektor v loňském roce odepsal 8,3 procenta. A propad mohl být ještě větší, kdyby v závěru loňského roku nepodalo pomocnou ruku stavařům příznivější počasí a oni tak mohli v práci pokračovat i v době, kdy obvykle už nestaví,“ řekl Korec

Vývoj HDP České republikyVývoj HDP České republiky | CSU

V největší míře ve čtvrtém čtvrtletí dopomohly k růstu HDP zásoby. „Je to docela dobře vidět mezi tím, jak rostla přidaná hodnota a celé HDP. Přidaná hodnota vytvořená na konci roku v ekonomice se totiž zvýšila jen o 0,6 procenta, tedy rostla polovičním tempem. Vše ostatní zařídily spotřební daně u cigaret,“ dodal Dufek.

„HDP by zřejmě rostl i bez jednorázových faktorů, jako jsou devizové intervence a zvýšení spotřební daně, ale tyto jednorázové faktory ten údaj činí do značné míry umělý a trh by tak neměl výrazněji reagovat,“ uvedl k datům Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Konec recese

Ani růst ke konci roku nevykompenzoval předchozí útlum ekonomiky, a tak za celý rok 2013 ekonomika hlásí pokles o 0,9 procenta. Nicméně nejdelší recese českého hospodářství skončila a ekonomika se vrací na dráhu růstu díky exportu, respektive úspěšnému zpracovatelskému průmyslu.

„Vzhledem k silnému vlivu daní a zásob proto nemá smysl příliš jásat nad téměř dvouprocentním růstem ve čtvrtém čtvrtletí. Je rozhodně příjemné, že se ekonomice podařilo vybřednout z recese a je také pozitivní, že už nepadá spotřeba a investice,“ hodnotí vývoj Dufek.