Stavební produkce v březnu stoupla o 6,2 procenta

Stavba posledního úseku dálnice D8 (ilustrační foto)

Stavba posledního úseku dálnice D8 (ilustrační foto) Zdroj: ŘSD

Stavební produkce v Česku v březnu meziročně vzrostla o 6,2 procenta, zatímco v únoru zaznamenala sedmiprocentní propad. Zvýšila se produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Na výsledku se ale podepsal i fakt, že letošní březen měl ve srovnání se stejným měsícem roku 2016 o dva pracovní dny více. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v březnu zvýšilo o dvě procenta.

Produkce v pozemním stavitelství byla oproti loňskému březnu bez očištění vyšší o 6,4 procenta. V inženýrském stavitelství stoupla o 5,5 procenta. Meziměsíčně byla celková stavební výroba po vyloučení sezonních vlivů v březnu vyšší o 1,9 procenta.

Ve sledovaném měsíci o 8,9 procenta přibylo vydaných stavebních povolení, stavební úřady jich vydaly 6944. Bylo zahájeno meziročně o 53,3 procenta bytů více, dokončeno bylo ale o 28,1 procenta bytů méně.

Pracovníků ve stavebnictví v únoru ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 2,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 32 330 korun.