Stavebnictví dál prudce roste, táhnou ho inženýrské projekty i developeři

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

Oživující aktivita developerů i rozbíhající se výstavba infrastruktury konečně pohání dlouho strádající odvětví nahoru. Alespoň to vyplývá z aktuální dat Českého statistického úřadu, podle nichž české stavebnictví v dubnu meziročně stouplo o 10,2 procenta po březnovém revidovaném růstu o 11 procent.

„I duben byl pro české stavebnictví velmi příznivým měsícem. Výroba tohoto odvětví se meziročně zvýšila o více než deset procent, a to především zásluhou inženýrského stavitelství,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj pomáhají také silné investice soukromých firem, které se díky rostoucí poptávce konečně rozhodly investovat do rozšiřování svých výrob.

Dubnová produkce v pozemním stavitelství meziročně stoupla o 5,8 procenta a v inženýrském o 19,6 procenta, říkají údaje statistiků. V porovnání s březnem pak byla celková stavební výroba očištěná o sezonní vlivy o dvě desetiny procenta nižší.

Zajímavého obratu nabrala v dubnu i bytová výstavba. Ta si ještě v předchozích měsících hledala třetí dno a díky dubnovému startu většího počtu bytových projektů vyskočil tentokrát počet zahájených bytů skoro o padesát procent. Developeři začali stavět 2698 bytů, zároveň dokončili 1961 bytů, což meziročně o 34 procent více.

Graphical visualization of Czech Republic Construction Output

Podle analytika Home Creditu Michala Kozuba letos nastal doslova boom ve stavbě bytů. „Developeři oprášili své projekty a znovu začínají stavět. V bytových domech totiž vzrostl počet zahájených bytů o téměř 130 procent. Poptávka po novém bydlení je velká. Nízké sazby hypoték, jejich relativní dostupnost a rostoucí příjmy domácností nahrávají investicím do bydlení,“ řekl Kozub.

Petr Dufek však počty zahájených bytu nechce přeceňovat. „Vychází ze srovnání s velmi nízkým základem z loňského dubna. Navíc je otázkou, zda nejde jen o dílčí výsledek, který se nemusí hned tak opakovat,“ vysvětlil Petr Dufek.

Výhled pro příští měsíce nicméně Dufek vidí pozitivně, otázkou ale je, jak jsou na tom nové zakázky. „Začátek roku jimi rozhodně neoplýval, a z pohledu další výstavby jsou samozřejmě zcela zásadní. Sázíme na soukromou výstavbu, kterou pohání investice firem do nových provozů. Prostor existuje i u bytové výstavby, kde díky nízkým úrokovým sazbám, dostupnosti úvěrů i optimismu spotřebitelů znovu roste poptávka po bydlení,“ doplnil analytik ČSOB.

Trumfy v rukou podle něj má ovšem veřejný sektor, který je stále silným investorem a do značné míry určuje směr celého stavebnictví.