Stavebnictví dál roste, v květnu si polepšilo téměř o 12 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Stavební výroba v květnu meziročně vzrostla o 11,9 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla produkce na úrovni předchozího měsíce, oznámil dnes Český statistický úřad. Počet vydaných stavebních povolení se zvýšil o 5,5 procenta. Zahájeno bylo o 25,7 procenta bytů méně ve srovnání s předchozím rokem.

Stavební produkce pokračovala v předchozím tempu, v dubnu stoupla meziročně o 10,2 procenta a v březnu o 11 procent. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byl květnový růst o 13,4 procenta. Přesto podle ČSÚ stavební výroba od začátku roku byla ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 nižší o 19,7 procenta.

„Stavebnictví zažívá boom, díky kterému dokázalo umazat významnou část svého předchozího propadu. Otázkou je, zda si toto tempo udrží i ve druhém pololetí a zvláště pak v příštím roce,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, podle něhož rozhodne další vývoj zakázek. Vzhledem k rozpracovanosti těch současných pro letošek očekává růst. „A o roce příštím rozhodne především schopnost veřejného sektoru dodat nové projekty zejména v oblasti infrastruktury,“ dodal.

Na květnovém výsledku se podílel růst inženýrského stavitelství o 23,4 procenta a pozemního stavitelství o 6,4 procenta. Podle šéfa analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka tomu pomáhají soukromí investoři i veřejné zakázky z minulého roku.

„Rostoucím rizikem pro další vývoj stavebnictví je ale klesající objem nově zadávaných zakázek - od počátku roku do konce května pokles o 11 procent. Navíc klesá i objem samotných tendrů, tj. výběrových řízení, ze kterých by firmy mohly čerpat zásobu práce v budoucnu (za prvních pět měsíců až o 17,6 procenta),“ upozornil Vacek.

Vývoj českého stavebnictví:Graphical visualization of Cz Construction Output

Analytik Dufek vyzdvihl zejména příspěvek inženýrského stavitelství, které táhne výstavba infrastruktury a zejména pak její rekonstrukce. „Česká republika se totiž v posledním roce stala zemí rekonstrukcí dopravní infrastruktury 'všeho druhu', ať už za domácí nebo evropské peníze,“ dodal.

Stavební úřady v květnu podle ČSÚ vydaly 7209 stavebních povolení a orientační hodnota těchto staveb byla 21,8 miliardy korun, meziročně o 7,2 procenta méně. Počet zahájených bytů klesl o 25,7 procenta na 1820. Počet dokončených bytů se zvýšil o osm procent na 1549. Ukazatel výstavby nových bytů ale podle analytiků nelze považovat za rozhodující. „Jednak nové projekty startovaly ve velkém už před měsícem, jednak loňský srovnávací základ byl rovněž velmi silný,“ podotkl Dufek.

Obor zaznamenal další pokles počtu zaměstnanců v podnicích s 50 a více lidmi, a to meziročně o 2,8 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda stoupla o 6,4 procenta na 30 418 Kč. Na pokles počtu zaměstnanců spolu se snížením orientační hodnoty staveb poukázal Svaz podnikatelů ve stavebnictví. „Růst stavební produkce z poslední doby tedy pro stavební firmy není jednoznačným důkazem toho, že se tento obor už definitivně odrazil ode dna,“ uvedl generální ředitel svazu Miloslav Mašek.