Stavebnictví se daří, roste počet bytů i domů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Hynek Glos, Euro

Stavebnictví pokračovalo v růstu i v říjnu, meziročně vzrostlo o 2,4 procenta. Začalo se stavět více bytů (meziročně o více než čtvrtinu). Dokončeno bylo v říjnu o téměř osm více bytů než ve stejném měsíci loni. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Rozhodně bych neoznačoval 2,4 procenta za prudký růst, uvědomíme-li si, z jak nízkého základu loňského roku je vypočítán. Přesto výsledek října potvrzuje, že propad stavebnictví se konečně zastavil a že letošní rok bude mírně lepší než ten loňský,“ prohlásil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Věří, že příznivé počasí v posledních měsících roku tento stav potvrdí.

„Stavebnictví se konečně začíná dařit, avšak vymanit se z dramatického propadu po roce 2009 bude trvat ještě mnoho let. Výhled stavebnictví i tak zůstává lehce optimistický díky novým zakázkám, které se podílejí i na celkově pozitivní náladě v odvětví,“ odhadl ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Tuzemskému stavebnictví se dařilo zejména díky růstu veřejných investic, jak vysvětlil Jiří Vacek z CEEC Research. „Veřejní investoři za prvních deset měsíců zvýšili objem zadaných zakázek až o 20,5 procenta, což výrazně přispělo k aktuální stabilizaci sektoru a zastavení propadů zaznamenaných v předchozích letech,“ uvádí Vacek.

„Výsledky našich nejnovějších analýz ukazují, že objem veřejných zakázek bude dále růst, a poněvadž oživuje rovněž i privátní sektor, je zřejmé, že české stavebnictví tak má krizi definitivně za sebou,“ dodává Vacek.

Začalo se stavět více bytů

Počet dokončených bytů se meziročně zvýšil o 7,8 procenta na 2160. Počet zahájených bytů také vzrostl o 26 procent na 1931. V bytových domech jejich počet vzrostl o 14,5 procenta, v rodinných domech vzrostl více než třikrát.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 0,6 procenta a v inženýrském stavitelství naopak vzrostla o 8,7 procenta. Stavební úřady vydaly v říjnu 7114 povolení, tedy o 1,6 procenta meziročně méně. Orientační hodnota těchto staveb klesla o 4,8 procenta na 18,9 miliardy korun.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví klesl počet zaměstnanců o 2,9 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o šest procent na 31 178 korun.

Stavebnictví po krizi
Stavebnictví od roku 2008 přišlo o celkem 443 miliard korun. To představuje přibližně roční obrat celého sektoru. Kumulativní pokles sektoru ve stejném období dosáhl 24 procent. Za uplynulých šest let zkrachovaly více než čtyři desítky větších firem. O práci ve stavebnictví přišlo až 50 tisíc lidí.