Stavebnictví v lednu propadlo o 10 procent, bytů však vzniká stále víc

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

Stavební produkce v Česku v lednu meziročně klesla o 10,4 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 3,3 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Stavebnictví tak zaznamenalo největší pokles od června 2013. Podepsalo se na tom mimo jiné pozemní stavitelství, kde se produkce snížila o 13,1 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů bylo stavebnictví v prvním měsíci roku nižší o 7,9 procenta. Letošní leden měl proti loňskému o jeden pracovní den méně. Stavebnictví pomáhaly inženýrské stavby, produkce v tomto oboru se na rozdíl od pozemního stavitelství zvýšila o 0,8 procenta.

„Čísla signalizují, že vzestup stavební výroby loni na jaře a začátkem léta byl spíše přechodného rázu. Způsobilo jej dočerpávání prostředků z evropských fondů, které zhusta mířily na projekty v oblasti inženýrského stavitelství,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. V současnosti podle něj tento efekt doznívá. „Během loňska se jednu chvíli zdálo, že útlum v oblasti pozemního stavitelství může být dát jen přesunem kapacit do stavitelství inženýrského. Nyní se ukazuje, že tato domněnka byla příliš optimistická,“ doplnil Kovanda.

Vývoj stavebnictví v ČR za poslední dva roky:Cz Construction Output

„Lednový pokles je důsledkem podstatně menšího objemu zásoby dosud neprovedených prací, což bylo zřetelné už od poloviny loňského roku a hodnota uzavřených zakázek trvale klesala. Proto lze očekávat, že pokles bude pokračovat i v příštím období. Naznačuje to především lednová stagnace v inženýrském stavitelství, které bylo trvale tahounem růstu,“ dodal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Hodnota staveb vzrostla téměř o polovinu

ČSÚ dnes zároveň zveřejnil zrevidované údaje za rok 2015. Stavebnictví loni meziročně vzrostlo o 7,1 procenta, původně ČSÚ počítal se zvýšením o 5,5 procenta. „Je to důsledek administrativních dat u menších podniků pod 20 zaměstnanců,“ řekla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Výrazný nárůst byl zaznamenán u bytů. V lednu se jich začalo stavět 1881, což je meziroční nárůst o 35,9 procenta. Dokončeno jich bylo o 11,8 procenta více než v lednu 2015, tedy 2242.

Úřady vydaly 5325 stavebních povolení, což je meziročně o procento více. Orientační hodnota povolených staveb vzrostla o 45,5 procenta na 18,9 miliardy korun.