Střední škola investovala do Snapchatu, vydělala miliony dolarů

Snapchat

Snapchat Zdroj: reuters

Snapchat
Snapchat-Evan Spiegel
3
Fotogalerie

Vstup Snapchatu na burzu, respektive jeho mateřské společnosti Snap, byl jednou z nejočekávanějších událostí na Wall Streetu za poslední roky. Chatovací aplikace během čtvrtka prodala 200 milionů akcií, a získala tak 3,4 miliardy dolarů. Nevydělali však pouze autoři Snapchatu, ale také ostatní investoři, kteří firmu podpořili již dříve. Jeden z nich je však trochu kuriózní - je jím střední škola z Kalifornie. 

Střední škola svatého Františka je římskokatolická vzdělávací instituce, jež se nachází v kalifornském Mountain View, nedaleko světového technologického centra Silicon Valley. Před pěti lety škola jako jedna z prvních investovala do Snapchatu, konkrétně šlo o 15 tisíc dolarů. Díky prozíravosti vedení školy instituce po prodeji části podílu vydělala téměř 24 milionů dolarů.

Příběh začal v roce 2012, kdy si jeden z rodičů studentů místní školy, Berry Eggers, všiml, jak jejich děti aplikaci používají. Eggers pracuje jako investor, ihned tedy kontaktoval autory Snapchatu, Evana Spiegela a Bobbyho Murphyho, se kterými se sešel v jejich pokoji na vysokoškolské koleji, kde aplikaci vymysleli.

Rozhodl se mladíkům za podíl ve Snapchatu poskytnout půl milionu dolarů, 485 tisíc přitom putovalo z investičních fondů. Nabídku o dorovnání do půl milionu předal vedení školy. Ta v té době disponovala hotovostí pro případy dlouhodobých projektů a do Snapchatu vložila zbývajících patnáct tisíc dolarů. Vstup Snapchatu na burzu pak byl pro školu impuls, aby si dvě třetiny své investice vzala zpět a prodala 1,4 milionu akcií za 17 dolarů za kus. 

„Investice školy do Snapu dozrála a pomůže nám pokračovat realizovat naše vize a cíle v rámci naší komunity, které se nesou v duchu naděje a horlivosti“ uvedl v dopise veřejnosti ředitel školy Simon Chiu. Své díky vyjádřil autorům Snapchatu také Barry Eggers, které ocenil za to, jak daleko se dokázali dostat od stolu, kde uzavřeli dohodu o první investici.

Akcie Snapu se začaly veřejně obchodovat ve čtvrtek za cenu 17 dolarů. Kvůli velkému zájmu však téměř okamžitě vystřelily vzhůru, obchodnování první den končilo na 24,5 dolarech za kus.