5G sítě nepřinesly kýžený úspěch. Ericsson letos zruší ve Švédsku stovky pracovních míst

Ericsson bude v mateřské zemi masivně propouštět.

Ericsson bude v mateřské zemi masivně propouštět. Zdroj: Profimedia

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson plánuje zrušit ve Švédsku zhruba 1200 pracovních míst. To podle agentury AFP odpovídá téměř devíti procentům jeho celkové pracovní síly v této zemi. Ericsson o tom informoval v pondělní tiskové zprávě. Upozornil, že v letošním roce počítá s obtížnými podmínkami na trhu s mobilními sítěmi. Podle analytiků nepřineslo zavádění mobilních sítí páté generace (5G) takový úspěch, v jaký společnost doufala. 

„Toto opatření je součástí globálního úsilí podniku o zlepšení situace v oblasti nákladů, které zahrnuje snižování počtu pracovních míst při zachování investic důležitých pro vedoucí postavení Ericssonu v oblasti technologií,“ napsala švédská firma. Dodala, že kvůli plánovanému propouštění v mateřské zemi již iniciovala jednání s odbory.

Ericsson patři mezi tři největší dodavatele mobilních sítí na světě společně s čínským konkurentem Huawei a finským rivalem Nokia. Švédská firma zaměstnává po celém světě téměř 100 tisíc lidí, z toho zhruba 14 tisíc připadá na Švédsko.

„Není to první (vlna propouštění). Nebude ani poslední,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Paolo Pescatore ze společnosti PP Foresight. „Buďme upřímní. Mobilní sítě páté generace nejsou takový závratný úspěch, jak se doufalo,“ dodal.

Ericsson již loni v únoru uvedl, že po celém světě propustí přibližně 8500 zaměstnanců. Nokia pak loni v říjnu oznámila, že v rámci nového úsporného programu hodlá zrušit až 14 tisíc pracovních míst.

VIDEO: Co přinese zavádění 5G sítí českým firmám?

Video placeholde
5G sítě představuje pro české firmy velký byznys • E15
To odpovídá zhruba 16 procentům její celkové pracovní síly.