Agentura Médea Jaromíra Soukupa je opět v insolvenci. Dluží síti kin i televizím

Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Profimedia

Insolvenční řízení s agenturou Médea, která patří českému miliardáři Jaromíru Soukupovi, zahájil městský soud v Praze. Jako první o tom informoval na svém webu týdeník Euro. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaly společnosti Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group. Agentura Médea se k situaci prozatím nevyjádřila.

Výše dluhu za nesplacené faktury v případě Cinema City představuje podle informací ze soudních spisů celkem 1,993 milionu korun. V případě Cinexpress 895 580 korun a dluh vůči Knowlimits Group činí 615 585 korun.

Firma podle insolvenčního návrhu dluží celkem miliony korun, a to i velkým českým televizím i menším mediálním společnostem v tisku i v jiných médiích. Pohledávky jsou starší než rok.

Podle informací týdeníku Euro v minulosti Médeu opustili někteří velcí klienti, například ČEZ, automobilka Hyundai už provozuje svoji multimediální inzerci většinově jinými kanály. Médea uvádí, že zastupuje 600 společností, z automobilů i značky Kia či BMW, výrobce střešních krytin, léků a dalšího zboží.

Pro agenturu Médea to není první insolvenční řízení. V roce 2021 soud zahájil insolvenční řízení s agenturou Jaromíra Soukupa na návrh společnosti Lipian Trade. V dubnu téhož roku ale insolvenční návrh zamítl.

Médea je součástí firem Jaromíra Soukupa, ke kterým na mediálním trhu patří i vydavatelství Empresa Media a provozovatel televizního vysílání TV Barrandov. Dohromady tvoří skupinu Médea Group.

V roce 2020 mediální agenturu Médea ovládla čínská skupina CITIC. Ta ovšem o rok později prodala prostřednictvím firmy Rainbow Wisdom Investments svůj podíl 55,8 procenta v mediální společnosti Médea Jaromíru Soukupovi. Soukup se tak znovu stal výkonným ředitelem a předsedou představenstva.