Akcie Applu atakují rekordních 700 dolarů, iPhonu 5 se daří

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP)

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP) Zdroj: CTK

Přes hlasy některých analytiků, že nový iPhone 5 nepřináší žádnou převratnou novinku a nemusí být pro spotřebitele, kteří jsou čím dál náročnější, dostatečně atraktivní, ukazují první čísla opak. Apple oznámil, že během prvních 24 hodin obdržel na iPhone 5 více než dva miliony objednávek, což znamená nejrychlejší nástup v historii. Na to reagovaly i akcie Applu - vyšplhaly na nové rekordní maximum těsně pod 700 dolary za kus.

Nová verze telefonu iPhone v rychlosti prodeje předstihla všechny své předchůdce. iPhony jsou přitom pro Apple klíčové, podílejí se na celkových tržbách společnosti zhruba polovinou. Není tedy divu, že na velmi dobrá první čísla modelové řady 5 pozitivně reagovaly akcie Applu.

Cena akcií amerického technologického gigantu se poprvé za existenci podniku vyšplhala k sedmistům dolarů. Od začátku roku stouply akcie Applu o více než 70 procent.

Vývoj akcií Applu od začátku roku

Vývoj akcií Applu od začátku rokuVývoj akcií Applu od začátku roku | Yahoo

„Objednávky rozdrtily předchozí rekord, který držel iPhone 4S. Reakce zákazníků na iPhone 5 je fenomenální,“ uvedl viceprezident společnosti Apple pro marketing Philip Schiller. Objednávky na iPhone 4S během prvních 24 hodin překročily jen milion kusů.

Analytik Barclays Ben Reitzes odhaduje, že Apple prodá ve čtvrtletí končícím v prosinci přes 45 milionů kusů všech druhů iPhonů, což by znamenalo meziroční nárůst o 22 procent. Pro Reuters přitom uvedl, že by to „stále mohl být jen konzervativní odhad.“

Apple upozornil, že poptávka na iPhone 5 přesahuje její nynější zásoby. Většina objednaných přístrojů sice bude dodána podle plánu v pátek, někteří zákazníci však telefony obdrží až v říjnu.

Apple představil nový model minulý týden. Model má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze. Ve Spojených státech bude přístroj od pátku k dispozici v 356 obchodech. V České republice by se novinka měla začít prodávat 28. září.