Apple by mohl skoupit téměř celý trh s mobily, odolal by pouze Samsung

Apple

Apple

Analytická společnost Asymco na svém webu tvrdí, že společnost Apple má tolik peněz, že by mohla, vyjma Samsungu, jehož tržní hodnota jí šlape na paty, skoupit téměř všechny své konkurenty z oblasti mobilních telefonů a ještě jí 25 miliard dolarů zbude. Podle listopadové finanční zprávy má totiž Apple na svém účtu přes 82 miliard dolarů, cena ostatních společností je však o dost nižší.

Apple by podle zprávy Asymca nedosáhl pouze na Samsung, jehož tržní hodnota činí 78 miliard dolarů. Ostatní společnosti jako například LG, RIM, Nokia či HTC by (kdyby chtěl) strčil do kapsy. Přestože se tržní hodnota Motoroly vzhledem ke spolupráci s Googlem zvyšuje, a jednou by mohla výrazně konkurovat těmto dvěma největším hráčům, Apple by jí v současnosti mohl spolknout také a konkurenční ambice tak rychle zchladil.

Tržní hodnota Applu a ostatních společností vyrábějících mobilyTržní hodnota Applu a ostatních společností vyrábějících mobilyTržní hodnota Applu a ostatních společností vyrábějících mobily

Applu také pro případné nákupy nahrává i fakt, že celé toto odvětví průmyslu výrazně zasáhla krize, která mnohým firmám zmenšila zisky a ohrozila tak jejich přežití. Autoři analýzy ale tvrdí, že jejich práce je spíše akademické zamyšlení, nežli předpověď blízké budoucnosti. Žádný převratný obchod se nejspíše konat nebude. Ale rozhodně je zajímavé mít přehled.