Apple díky iPhonu 5 předstihl v USA smartphony s Androidem

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Společnost Apple díky úspěchu páté verze svého mobilního telefonu iPhone předstihla na americkém trhu chytrých telefonů přístroje s operačním systémem Android od firmy Google. Za 12 týdnů do konce října se v USA podíl telefonů Apple na softwarové platformě iOS zvýšil v meziročním srovnání více než dvojnásobně na 48,1 procenta. Sdělila to výzkumná firma Kantar WorldPanel.

Podíl Applu se díky iPhone 5 přiblížil svému americkému rekordu 49,3 procenta z počátku letošního roku. Podíl smartphonů se softwarem Android ve sledovaném období klesl na 46,7 procenta ze 63,3 procenta o rok dříve.

Platforma Android však nadále dominuje v Evropě. V Německu měla 74 procent, ve Španělsku 82 procent a celkový podíl Androidu na pěti největších evropských trzích vzrostl na 64 procent z loňských 51 procent. Podíl iOS se za minulé tři měsíce zvýšil o jeden procentní bod na 21 procent.

Těžce ztrácí přístroj BlackBerry od kanadské firmy Research In Motion (RIM), který byl do nástupu iPhonů nejpopulárnějším komunikačním zařízením mezi americkými manažery. Jeho podíl klesl na téměř všech sledovaných trzích, z toho v USA na 1,6 procenta z 8,5 procenta před rokem, a v Brazílii o šest procentních bodů na 2,7 procenta. Jen v Německu podíl BlackBerry na trhu stoupl o 0,9 procentního bodu na 2,5 procenta.

Ve světě jako celku dominoval ve třetím čtvrtletí systém Android, který ovládal tři čtvrtiny globálního trhu chytrých mobilních telefonů proti podílu 57,5 procenta před rokem a 68 procentům ve druhém čtvrtletí. Podíl systému pro iPhony od Applu se zvýšil meziročně o 1,1 procentního bodu na 14,9 procenta, oznámila na počátku tohoto měsíce výzkumná firma IDC.