Apple plánuje větší migraci na USB-C. Dostanou jej iPhony či sluchátka AirPods

Apple plánuje větší migraci na USB-C

Apple plánuje větší migraci na USB-C Zdroj: profimedia.cz

Apple plánuje větší migraci na USB-C
Prodejna Applu v Singapuru
3
Fotogalerie

Apple a konektor USB-C. Po tom, co jej už před mnoha lety integroval do svých Macbooků a později i iPadů se dlouho spekuluje, kdy se jej dočkáme i v iPhonech. Dokonce se objevily i takové spekulace, že nic takového nehrozí a místo USB-C přijde iPhone přímo bez portů. Realita ale nakonec bude zřejmě mnohem střízlivější, a firma mnohým udělá radost.

Jak v uplynulých dnech upozornil analytik Ming-Chi Kuo, který se mnohokrát potvrdil jako spolehlivý zdroj, USB-C zřejmě skutečně přijde. První iPhone s USB-C by dle něj měl přijít již v druhé polovině roku 2023, což by časově odpovídalo očekávané řadě iPhone 15. Stejnou informaci s odvoláním na své zdroj potvrdila dokonce i agentura Bloomberg.

Tím ale prý Apple rozhodně nekončí. V novější zprávě čínský analytik uvedl, že migrace na univerzální konektor čeká i další produkty. Mezi ty hlavní patří sluchátka AirPods, a to zřejmě všechny modely, které se dosud nabíjí Lightningem a současně i bezdrátově. Kuo zmiňuje ale i další produkty jako jsou bezdrátové myši, klávesnice nebo přídavná baterie k iPhonu - MagSafe Battery.

Caviar - iPhony ve stylu švýcarských hodinek

Video placeholde
• Mobilmania.cz

Důvodů pro změnu je hned několik. Jednak podle čínského analytika strategie Applu s bezportovým iPhonem nevychází, jak si představoval, a také zatím naráží na technologické limity bezdrátových technologií. Za poslední dva roky se zde sice pěkně prosadilo MagSafe, ale jeho ekosystém se za tak krátkou dobou nestihl dostatečně rozrůst, aby se stal plnohodnotnou náhradou.

Dalším faktorem, který rozhodnutí Applu jistě urychlí, by mohlo být i aktuální jednání Evropské komise, které se snaží prosadit konektor USB-C jako povinný pro všechny výrobce smartphonů a drobné elektroniky. Návrh sice ještě kompletně schválený nebyl, ale je v pokročilé fázi, takže firma zřejmě už nehodlá více riskovat. Možná tedy už příští rok se dlouholetí kritici konečně dočkají toho, že jim bude na všechna zařízení skutečně stačit jedna nabíječka.

Další informace ze světa technologií najdete zde >>>