Apple se zbavuje Googlu a chce vlastní mapy

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Bývali partnery, jsou konkurenty. Řeč je o zámořských společnostech Apple a Google, které se rozcházejí v byznysu mobilních telefonů a tabletů. Důvodem rozluky jsou mapy od Google, které Apple nechce. Tvrdí to nejmenovaný americký blog, k němuž se posléze přidal renomovaný deník Wall Street Journal.

„Apple chce mít vlastní mapy, svou technologii představí na konferenci WWDC,“ napsal list s odvoláním na dobře informované zdroje. Worldwide Developer Conference se koná celý příští týden. Mapy Apple, na nichž pracují najatí specialisté, a další novinky z dílny „nakousnutého jablka“ přijdou na řadu hned první den.

Mapy od Google jsou pro Apple trnem v oku od roku 2007, kdy přišel na trh s telefonem iPhone. Vedení, tehdy ještě pod Stevem Jobsem, usoudilo, že se bez Googlu neobejde, a spolupráci nepřerušilo. Zlom přišel v okamžiku, kdy Google vyvinul operační systém Android, který používá jihokorejský Samsung. Jobs označil tento počin za imitaci platformy iPhone s názvem iOS a ze správní rady Apple se poroučel šéf Google Eric Schmidt.

„Pokud se Apple map od Google skutečně zbaví, vyhozený podnik přijde o část tržeb. Internetový koncern pořádá dnes v San Francisku prezentaci, na níž předvede novou generaci map.