Apple vs. Samsung: složitý spor je v rukou laické poroty

Samsung, Apple

Samsung, Apple Zdroj: profimedia.cz

Soudní přelíčení v klíčovém patentovém sporu mezi globálními technologickými giganty - Applem a Samsungem – se pomalu chýlí ke konci. Verdikt se očekává v řádu dnů. Právní experti i většina analytiků na Wall Street dávají od samého začátku větší šanci na úspěch Applu. Mimo jiné i proto, že členové poroty byli vybíráni v samotném srdci Silicon Valley, kde je zakladatel Applu Steve Jobs považován za průkopníka nových technologií a kde se i téměř rok po své smrti těší velké úctě.

Apple a Samsung jsou největší světoví prodejci smartphonů a dohromady mají pod kontrolou více než polovinu globálního trhu. Pokud se firmy na poslední chvíli nedohodnou na mimosoudním vyrovnání, ke kterému ponouká i hlavní soudkyně, závěrečné argumenty právníků obou znesvářených stran by si měla porota vyslechnout dnes. Spor by měli začít rozhodovat buď ještě dnes, anebo ve středu.

Apple chce po Samsungu asi 2,5 miliardy dolarů (více než 50 miliard korun) za to, že podle jeho názoru od něj okopíroval technologii k telefonům iPhone a tabletům iPad. Samsung ale přešel do protiútoku a po Applu požaduje zaplatit 399 milionů dolarů (asi 8,1 miliardy korun) za to, že při vývoji iPhonů a iPadů údajně použil technologii Samsungu, aniž za ni řádně zaplatil.

Porota složená z devíti mužů a žen zhruba tři týdny poslouchala složitou debatu mezi experty na odvětví vyspělých technologií, profesionály z oboru patentového práva a řediteli obou firem, aby celou věc posoudila a rozhodla. Analytici upozorňují na několik okolností, které náhrávají domněnce, že ze souboje vyjde jako vítěz Apple. Například sídlo firmy je od budovy soudu, kde se případ projednává, vzdáleno jen asi 15 kilometrů, což by mohlo mít svůj psychologický vliv. I výběr porotců nahrává americké firmě.

Spor se zúží na design, míní část expertů

Podstatnější ale bude zřejmě složitost případu, která povede porotu k rozhodnutí pouze na základě elementárních dojmů. Myslí si to expert na patentové právo Alexander I. Poltorak, který uvedl, že se porota nakonec zaměří na to, zda se výrobky Samsungu opravdu tak podobají výrobkům Applu, že je třeba to nějakým způsobem řešit. „Většina porotců asi řekne, že ty výrobky vypadají stejně,“ řekl Poltorak, jehož citovala agentura AP.

Soudkyně Lucy Kohová už v červnu prohlásila, že nový tablet Samsung Galaxy 10.1 je „prakticky k nerozeznání“ od tabletu iPad, jehož výrobcem je Apple. Vyhověla proto žádosti americké firmy a nařídila Samsungu, aby prodej svého tabletu na americkém trhu zastavil až do doby, než se případ vyřeší.

„Byly tam určité důkazy, že Samsung pozměnil design svého výrobku, aby se víc podobal Applu,“ zjistila soudkyně zhruba dva měsíce před začátkem soudního řízení.

"Když mluvíte o inovacích, tak prostě nemluvíte o Samsungu"

Regiment právníků, které si najal na obranu, proti tomu vystoupil s tvrzením, že tam, kde se Apple odvolává na inovaci, nejde zpravidla o nic jiného, než o logické nápady, případně o nápady, které byly ukradeny japonské společnosti Sony a dalším firmám. Experti ale takovou taktiku považují za velmi riskantní, protože Apple je považován za jednoho z největších inovátorů v odvětví.

„Říkat, že Apple někoho kopíruje, se jim bude hodně těžko prokazovat,“ myslí si právní expertka Ellen Brickmanová. „Apple změnil svět, pokud jde o počítače. Změnil svět, pokud jde o telefony. Tak velká popularita iPhonů a iPadů ukazuje, že lidi věří, že jsou ty výrobky inovativní. Když mluvíte o inovacích, tak prostě nemluvíte o Samsungu,“ vyvozuje.

Roli může sehrát i snaha chránit americké podniky

Brickmanová a několik dalších lidí si také myslí, že Samsung to bude mít před americkým soudem těžké i z jiného důvodu. Je totiž zahraničním rivalem, který je navíc podezřelý, že okradl populární americkou firmu, a navíc v době, kdy má řada podniků problémy kvůli nepříznivému stavu tamní i světové ekonomiky.

Právní expert Poltorak také poznamenal, že pokud Samsung prohraje, bude muset Applu téměř jistě zaplatit spoustu peněz. Trh se smartphony se podle něj ale asi příliš nezmění.