Arménské Silicon Valley kvete – krizi navzdory

arménské Silicon Valley

arménské Silicon Valley Zdroj: E15

Už v časech, kdy Arménie patřila k Sovětskému svazu, se kavkazské republice přezdívalo sovětské Silicon Valley. Země byla v rámci SSSR vybrána, aby se stala centrem mikroelektroniky. Proto má v této oblasti tradici sahající do roku 1956, z níž těží dodnes, kdy je Sovětský svaz dávnou minulostí. Arménská vláda považuje IT sektor za prioritu v rámci ekonomického rozvoje a zahraniční firmy láká do Jerevanu kvalifikovaná pracovní síla.

Jednou z těchto firem je americká Synopsys, světový lídr v automatickém návrhu elektronických obvodů (EDA). Arménskou pobočku otevřel v roce 2004, když koupil firmy Monterey Arset a Leda Design. Dnes je arménská větev Synopsys jednou z největších mimoamerických poboček firmy.

Zaměstnává pět stovek arménských inženýrů a patří mezi největší IT zaměstnavatele v zemi. Celkem má Synopsys šest tisíc zaměstnanců. Arménští pracovníci zajišťují deset procent veškerého vývoje v globální firmě, jejíž roční obrat dosahuje 1,6 miliardy dolarů.

„Lidé sedící v Silicon Valley své klienty navštěvují. My žádné klienty v Jerevanu nemáme. Ale existují jiné způsoby, jak se s nimi spojit. Každý týden mám například konferenční hovory se zákazníky v Kalifornii,“ říká Anri Lazaryan, manažer ze Synopsys.

Na rozdíl od baltských IT odborníků, které proslavil například Skype, nejsou arménští zatím tak proslulí. Jejich schopnosti ale dokazuje napojení arménských IT firem na světové univerzity. Zmíněný Synopsys spolupracuje či spolupracoval s tisícovkou univerzit, například s Univerzitou elektronického výzkumu v Moskvě, Univerzitou Chitkara v Indii, čínskou akademií věd nebo Univerzitou Krále Abdullaha v Saúdské Arábii.

Kvalifikovanou pracovní sílu získává Synopsys v Arménii na státní Jerevanské univerzitě ze sovětských časů. Největší část zaměstnanců, zhruba čtyřicet procent, ale přichází do firmy z její vlastní školy – Synopsys Armenia Educational Department (SAED).

Synopsys ale není jedinou globální IT firmou, která se usídlila v odlehlé hornaté zemi na Kavkaze. Mají tu pobočky firmy jako Memorics, Cadence nebo VMWARE. Kromě nich tu podniká řada malých domácích IT firem. Sečteno a podtrženo, IT sektor v Arménii prožívá boom – krizi navzdory.

Od naší zpravodajky