AT&T uvažuje o možném převzetí Vodafonu

Pražská centrála Vodafone (ilustrační foto)

Pražská centrála Vodafone (ilustrační foto)

Největší americký telekomunikační operátor AT&T zkoumá několik strategií vedoucích k případnému převzetí britského mobilního operátora Vodadone Group v následujícím roce. S odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se situací to napsala agentura Bloomberg.

Formální jednání mezi společnostmi prý nezačala. Americká společnost ale podle zdrojů zkoumá, jak by Vodafone po případné dohodě mohla rozdělit, jakou část majetku by si ponechala a kdo by mohl koupit zbytek.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě, působí i v České republice. Případným sloučením by podle bloomberg.com vznikl z hlediska tržeb největší telekomunikační operátor na světě.

AT&T evropské ambice neskrývá

Americký operátorský gigant AT&T měl údajně zájem koupit španělskou Telefóniku, která působí i na českém trhu pod značkou O2. Američané údajně nabídli 70 miliard eur (1,8 bilionu korun), přičemž byli prý ochotní i převzít dluh ve výši 52 miliard eur. Obchod ale zatrhla španělská vláda. Telefónica nicméně popřela, že by od americké společnosti přišel nějaký signál zájmu.

AT&T pošilhává po evropském trhu už delší dobu. Potvrdil to generální ředitel společnosti Randal Stephenson, který minulý měsíc prohlási, že v Evropě existuje „velká příležitost“ k investicím do mobilního širokopásmového připojení.