Avengers vytáhli americký film k nejlepšímu pololetí v historii

Avengers

Avengers Zdroj: Buena Vista / Walt Disney

Filmová studia v USA mají důvod k oslavám. Přes špatný start roku se jim podařilo přilákat velký počet diváků a celkové tržby za prodané vstupenky se za první pololetí vyšplhaly k 5,461 miliardy dolarů. To je podle specializovaného serveru boxofficemojo. com nejlepší výsledek v dějinách, čímž se letošnímu roku podařilo překonat i dosavadního lídra tabulek, první půlrok 2010. Tehdy diváci za vstupenky utratili 5,419 miliardy dolarů, tedy o osm desetin procenta méně než letos.

Za úspěchem stojí především mimořádný výsledek komiksové adaptace Avengers, kterou do kin uvedla distribuční společnost Buena Vista patřící do konglomerátu Buena Vista/ Walt Disney. Avengers se jako teprve třetímu snímku v historii podařilo překonat hranici 600 milionů dolarů hrubých tržeb, což před ním dokázaly pouze Titanic a Avatar.

Díky Avengers se Walt Disney stal králem prvního pololetí, když tržby všech jeho snímků přesáhly 962 milionů dolarů. Podíl Walt Disney na celkových tržbách tak činil 17,7 procenta. Jiný hit však Walt Disney neměl a je trochu zklamáním, že studio s největším podílem trhu nepřekonalo hranici miliardy dolarů, což se v roce 2010 do konce června podařilo dokonce dvěma společnostem.

Z dalších studií se dařilo Universalu (794,2 milionu dolarů) a Sony/Columbia (759,6 milionu), ale studio Warner Bros., na něž se 624,9 milionu dolarů připadla čtvrtá příčka, již zaznamenalo meziroční pokles tržeb o více než dvanáct procent. Naproti tomu jedno z dříve menších studií, Lions Gate, díky adaptaci knihy Susan Collinsové Hunger Games zaznamenalo meziroční růst tržeb 410,4 procenta a podařilo se mu překonat i velká studia Paramount a 20th Century Fox. Především Paramount, loňský lídr tabulek návštěvnosti, prožil velmi špatný půlrok, když se jeho tržby meziročně propadly o 45,5 procenta. Většina z velkých studií uvedla podobný počet filmů, jako v předchozím roce.

Podíl hollywoodských studií na celkových tržbách kinPodíl hollywoodských studií na celkových tržbách kin | E15