Babiš od Bakaly kupuje vydavatele slovenských Hospodářských novin

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Zájem miliardáře Andreje Babiše o mediální trh neuvadá. Jeho skupina Agrofert Holding nyní koupila od společnosti Economia vydavatelství Ecopress, jež na Slovensku vydává mimo jiné Hospodárske noviny a další odborné tituly. Smlouva o prodeji byla podepsána dnes v Praze. Obě strany se dohodly, že detaily transakce nebudou zveřejňovat.

Bratisklavský rodák Babiš přebírá Ecopress i se všemi zaměstnanci od českého vydavatelství, za nímž je další známý miliardář Zdeněk Bakala. Cílem Agrofertu je podle dnešního prohlášení zajistit stabilitu a další rozvoj společnosti i v budoucnu.

Ecopress na Slovensku vydává deník Hospodárske noviny a několik dalších odborných titulů jako Týdeník Zdravotnícke noviny, měsíčníky Stratégie a Investor, dále Obchod, Sestra, Diabetik, Student Life, Horeca magazín či časopis Run.

Economia prodej zdůvodňuje strategickými důvody. „Dlouhodobým cílem vydavatelství Economia je vytvoření moderního organizovaného mediálního domu v České republice,“ uvedl Luděk Březina z vydavatelství Economia. Transakce podle něj byla součástí restrukturalizace, která dále zahrnovala změnu portfolia odborných titulů v rámci divize B2B.

Agrofert již nyní v médiích působí prostřednictvím týdeníku 5 + 2 dny, který vydává od loňského roku. Babiš přtom nedávno ustoupil od plánů koupit televizi či prorazit na internetu. V minulosti se zajímal třeba o TV Pětka nebo některé regionální stanice, měl zájem koupit i portál Centrum.cz, kterému patří například zpravodajský server Aktuálně.cz.

Skupina Agrofert má v současné době více než 250 dceřiných společností, v nichž pracuje přes 28 tisíc zaměstnanců. Nekonsolidované tržby skupiny loni činily 202 miliard korun.