Baidu přijímá platby v Bitcoinech, cena měny letí vzhůru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Čínský internetový vyhledávač Baidu je zatím největší značka, která zařadila Bitcoin mezi podporované měny. Uživatelé Baidu mohou platit virtuální měnou za hudební obsah. Hodnota XBC (zkratka pro Bitcoin - pozn. red.) dosáhla po této zprávě nového šestiměsíčního maxima 160 dolarů.

Tržní kapitalizace vyhledávače Baidu má aktuální hodnotu 50 miliard dolarů, přičemž Baidu ovládá 65 procent trhu s online vyhledáváním.

V dubnu tohoto roku měna Bitcoin prudce vzrostla na 260 dolarů a poté oslabila až na 60 dolarů za 1 Bitcoin. Od té doby však její hodnota pozvolna roste díky pozitivnímu výhledu. Již minulý měsíc rozhodla německá vláda o tom, že Bitcoin považuje za „soukromé peníze“ a alternativní investiční nástroj. Legalizovala tím převody mezi jednotlivci. Německý parlament též chystá novelu, která by osvobodila Bitcoin investory od daně z kapitálových výnosů, pokud by splnili takzvaný časový test držením nakoupených BTC alespoň 1 rok.

Vývoj kurzu Bitcoinu k dolaruKurz bitcoinu k dolaruKurz bitcoinu k dolaru | bitcash.czZdroj: Bitcash.cz

Bitcoin získává na popularitě i v Česku. Na české bitcoinové burze Bitcash.cz nakoupili uživatelé od jejího startu před dvěma měsíci bitcoiny v hodnotě více jak 2 miliony korun. Hodnota jednoho XBC se pohybovala v rozmezí 1800 – 2800 korun. Na portálu mají čeští uživatelé otevřeny čtyři tisíce online peněženek sloužících k instantním převodům digitální měny.

Bankomat na Bitcoiny: jeden bude v Bratislavě

Do konce roku by se měly ve dvanácti městech po celém světě objevit bankomaty na virtuální měnu. Jedním z měst bude mimo jiné Bratislava. Nejdříve ale začne bankomat na kybernetickou měnu fungovat v amerických městech Atlanta a Las Vegas. Kromě Bratislavy pak bude dostupný v Helsinkách, Kodani, Paříži nebo Stockholmu. Společnost Lamassu, která bankomaty vyrábí, obdržela také objednávky do Austrálie, brazilského Sao Paula, čínského Šanghaje nebo na Nový Zéland. Bankomat jednoduše akceptuje hotovost a během pár vteřin vloží virtuální peníze do digitální peněženky.

Virtuální měna bitcoin
bitcoinbitcoin | ctkBitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu.Vedle placení prostřednictvím bitcoinové peněženky nainstalované v počítači se do centra pozornosti dostávají ale i takzvaní „mineři“, kteří „dolují“ samotnou měnu. Bitcoinová horečka se od té někdejší zlaté odlišuje tím, že místo krumpáče novodobí kopáči sdružují své počítače do sítí, které umožňují bitcoinové transakce a za řešení těchto složitých matematických operací získávají nově uvolněné bitcoiny.