Bankéř Fiala rozšířil své mediální portfolio. Koupil portál Ukrajinska Pravda

Tomáš Fiala

Tomáš Fiala Zdroj: Dragon Capital

Tomáš Fiala
2
Fotogalerie

Bankéř Tomáš Fiala má na Ukrajině za sebou další důležitý obchod. Své mediální portfolio rozšířil o on-line zpravodajský portál Ukrajinska Pravda. Fialova investiční skupina Dragon Capital patří mezi největší na Ukrajině.

Dragon Capital bude stoprocentním vlastníkem portálu Ukrajinska Pravda. Podle zveřejněného vyjádření by se na redakční práci nemělo nic změnit, zůstat by mělo také vedení redakce. Fiala server kupuje od bývalé šéfredaktorky a zakládající členky redakce deníku Aleny Prituly, výše transakce nebyla zveřejněna.

V minulosti Fiala stál u založení týdeníku NV, k tomu přidal i rádio Era, které se později změnilo na Radio NV.

Je to tak v krátké době druhá akvizice, kterou Tomáš Fiala na Ukrajině uskutečnil. V dubnu koupil společně s bývalým manažerem Home Creditu Ivanem Svítkem ukrajinskou banku Unex Bank od ukrajinského oligarchy Vadima Novinského, informoval o tom portál Seznam zprávy.

Tomáš Fiala je ředitelem a většinovým vlastníkem Dragon Capital. V Česku Fiala není příliš známý, ale na Ukrajině je považován za jednoho z nejbohatších cizinců. Fiala poprvé přišel na Ukrajinu v roce 1996, kdy ho tam poslala investiční společnost Wood & Company, aby jí tam založil pobočku. V roce 2000 se Fiala osamostatnil a s několika partnery v Kyjevě založili Dragon Capital.