Tuzemský Global Payments zaplatí za rakouské portfolio klientů přes miliardu korun

Šéf Global Payments Igor Žganjer realizoval obří investici

Šéf Global Payments Igor Žganjer realizoval obří investici Zdroj: Szkanderová Michaela

Na více než miliardu korun vyjde zpracovatele platebních transakcí a provozovatele platebních terminálů Global Payments jeho nedávno oznámená rakouská akvizice. Česká firma koupila rozsáhlé portfolio zákazníků, v rakouském trhu vidí potenciál pro další rozvoj.

Od rakouské společnosti Payone koupila tuzemská Global Payments okolo desítky tisíc klientů, čímž na trhu získá významný podíl. „V Rakousku získáváme solidní základ, na kterém můžeme dále stavět. Rozšiřujeme si obchodní síť také o zkušené zaměstnance,“ uvádí generální ředitel Global Payments Igor Žganjer.

Detaily transakce ani jedna ze stran nezveřejnila. Podle zdroje obeznámeného s celou záležitostí se však jedná o částku převyšující jednu miliardu korun.

V sektoru platebních firem ale nejsou podobná ocenění ničím výjimečným. „Z podobných transakcí, jako bylo například převzetí firmy Ingenico konkurenční společností Worldline, vychází, že by se cena mohla pohybovat nad jednou miliardou korun,“ uvádí portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Podle expertů ale hodně záleží, které konkrétní obchodníky česká firma převezme. Je totiž rozdíl, zda v portfoliu bude Kaufland, Lidl a další velcí hráči, nebo spíše malí obchodníci.

I za více než miliardu může však dávat investice smysl. Z pohledu dalšího růstu je Rakousko zajímavým trhem. Zatímco v Česku připadá 27 platebních terminálů na tisíc obyvatel, tak v Rakousku je to jen 18 terminálů. Evropský průměr je pak 32 platebních terminálů na tisíc obyvatel.

Platební infrastruktura se tak může ještě výrazně navýšit. „V Rakousku vidíme velký potenciál pro růst, který bude generovat otevírající se ekonomika a s tím spojený zájem o všechny druhy bezhotovostního placení,“ říká Žganjer s tím, že podporu na trhu zajistí společnosti její spoluvlastník – rakouská Erste Bank. Mezi vlastníky tuzemské Global Payments (GP) totiž patří platební kolos Global Payments, finanční skupina Erste a CaixaBank, největší retailová banka ve Španělsku.

Kromě budoucího růstu se transakcí zvýší počet klientů z řad obchodníků, které Global Payments obsluhuje. „Nyní máme 46 tisíc klientů, zvětšíme se téměř o čtvrtinu,“ dodává mluvčí Global Payments Ondřej Holoubek. 

Expanze GP do Rakouska jde v souladu se současným trendem. „V celém odvětví probíhá konsolidace. Je to o úsporách z rozsahu,“ uvádí fintech expert a bývalý člen vrcholového vedení platební společnosti Mastercard Miroslav Lukeš. Kromě efektivity podle něj hrají roli při slučování platebních firem inovace v odvětví a snaha některých bank zaměřit se na klíčový byznys a méně na platební karty. Banky se tak mohou provozu terminálů zbavovat.

Ostatně k portfoliu rakouských firem se GP dostala díky fúzi rakouské Payone s firmou Ingenico. Nově vzniklý holding ale získal příliš velký podíl na rakouském trhu. Antimonopolní úřad proto nařídil společnosti část rakouského byznysu prodat. V boji o tyto aktivity podala nejlepší nabídku právě česká GP.

V podobných transakcích jde o obvyklou praxi. Například japonská pivovarnická skupina Asahi tímto způsobem získala bývalé pivovary SABMiller v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku i na Slovensku, včetně Plzeňského Prazdroje. Odprodej těchto pivovarů byl podmínkou Bruselu pro schválení spojení pivovarnických kolosů SABMiller a AB InBev.

Transakci mezi GP a Payone, která byla uzavřena v minulých týdnech, musí ještě schválit Evropská komise a rakouský regulátor. Očekává se, že by mohla být dokončena ve třetím kvartálu letošního roku.