Berlusconiho mediální skupina Mediaset ovládá už pětinu ve společnosti ProsiebenSat.1

Skupina Mediaset, kterou ovládá rodina bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, oznámila, že její dceřiná společnost Mediaset Espana Comunicacion získala 4,25 procenta v německé satelitní stanici ProsiebenSat.1. Tím se zvýšil podíl Mediasetu v německé mediální skupině ProsiebenSat.1. na 20,1 procenta. 

Akcie Mediasetu v reakci na informace v úterý posílily téměř o tři procenta, akcie ProSiebenSat.1 skoro o pět procent. V období od počátku vyhlášení pandemie nového typu koronaviru začátkem března se ovšem akcie ProSiebenSat.1 propadly na poloviční hodnotu. Tento předchozí propad považuje analytik Patrick Schmidt ze společnosti Warburg Research za přehnaný, uvedl server Finanzen.

Minulé pondělí nečekaně odstoupil z funkce ředitele mediální společnosti ProSiebenSat.1 Max Conze a analytici oslovení agenturou Reuters hovořili o tom, že mediální společnost by se mohl snažit převzít právě italský Mediaset, který by se za tímto účelem spojil s českým miliardářem Danielem Křetínským.

"Společnost Czech Media Invest dění okolo ProSiebenSat.1 sleduje z pozice jednoho z významných akcionářů. Spekulace ale komentovat nebudeme," řekl před nedávnem Daniel Častvaj, člen představenstva společnosti Czech Media Invest, kterou Křetínský spoluvlastní a řídí. Společnost CMI vlastní také vydavatelství Czech News Center, která je mimo jiné vydavatelem deníku E15. 

Největší italská mediální společnost potřebuje ProSieben pro svůj plán na vytvoření celoevropské televize. Skupina CMI vlastní v ProSieben desetiprocentní podíl. Podle analytiků společnosti Citi je možné, že by se Mediaset mohl spojit s českým investorem a pokusit se firmu převzít celou.