Pražská burza uzavřela nejhorší měsíc od krize v roce 2008. Ropa padla během března na polovinu

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Pražská burza pod vlivem výprodejů na globálních trzích souvisejících s šířením nákazy koronaviru zažila v březnu svůj druhý nejhorší měsíc v novodobé historii. Evropské ani americké akcie na tom nebyly lépe. Rekordní měsíční propad se týká i ropy. 

Index PX v březnu ztratil 19 procent. „Jde o nejhlubší meziměsíční propad od října roku 2008, kdy po pádu americké investiční banky Lehman Brothers český akciový trh odepsal 27 procent,“ uvedl makléř Wood and Company Vladimír Vávra. Úterní seanci nicméně index PX zakončil se ziskem 2,52 procenta na 789,88 bodu. Pomohly tomu hlavně akcie ČEZ, ztrácela naopak Moneta. Přidával i panevropský index Stoxx 600, kvůli koronaviru však zažil nejhorší čtvrtletí za téměř 18 let. 

Panevropský akciový index STOXX 600 si v úterý připsal 1,65 procenta na 320,06 bodu, od začátku roku ale přišel o zhruba 23 procent. Hodnota podniků v tomto indexu tak v prvním čtvrtletí klesla o 2,8 bilionu dolarů (zhruba 70 bilionů korun), píše agentura Reuters.

Na akciových trzích přetrvává nejistota ohledně hospodářských dopadů koronaviru, které se vlády a centrální banky po celém světě snaží zmírnit prostřednictvím rozsáhlých opatření na podporu ekonomiky. „Evropské akciové trhy jsou stále extrémně vrtkavé,“ uvedl analytik Craig Erlam ze společnosti OANDA.

Krvavá bitva pražských titulů

Vítězem březnové krvavé bitvy se na pražské burze staly akcie telekomunikačního operátora O2, které inspirovány pozitivním vývojem zahraničních sektorových zástupců nakonec v závěru měsíce dokázaly posílit o 6,6 procenta.

Akcie energetické společnosti ČEZ (minus 7,1 procenta) v úvodu měsíce při mohutných objemech obchodů výrazně ztrácely, v jednu chvíli odepisovaly více než pětinu hodnoty. Následně ale více než polovinu ztrát dokázaly zkorigovat, jednak pod vlivem obratu vývoje na globálních trzích, svou roli sehrály i zveřejněné solidní výsledky společnosti za čtvrté čtvrtletí 2019.

Částečné akcie ČEZ také benefitovaly z odlivu peněz z českých finančních titulů. U těch koronavirová krize rozpoutala téměř dokonalou bouři.

Nejenže banky budou mezi prvními, u kterých se v bilancích projevovat dopady dočasného zmrazení ekonomiky v podobě nesplácených úvěrů a obecného zhoršení kvality aktiv, ale provoznímu hospodaření neprospěje ani negativní trend úrokových sazeb. Jejich atraktivitu dále snižuje zrušení či odložení výplaty letošních dividend. Navíc budou muset absorbovat ztráty v podobě plánovaného plošného vládního moratoria na splácení úvěrů.

Nejhůře si tak v březnu vedly akcie Erste Bank, které propadly o 37 procent, následovány akciemi Komerční banky a Monety se ztrátou přesahující 30 procent.

Nejhorší čtvrtletí od finanční krize zažívá i americký parket

Akciový index S&P 500 v celém prvním čtvrtletí klesl o zhruba 20 procent. Zažil tak nejhorší čtvrtletí od roku 2008, tedy od doby globální finanční krize.

Během úterního obchodování index S&P 500 klesl o 1,60 procenta a uzavřel na 2584,59 bodu. Užší index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se v úterý snížil o 1,84 procenta na 21 917,16 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, ztratil 0,95 procenta na 7700,10 bodu.

"Lidé se snaží posoudit délku a rozsah dopadů koronaviru," uvedl podle agentury AP analytik George Rusnak ze společnosti Wells Fargo Private Bank. Důležitým vodítkem bude pro investory páteční zpráva o březnovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech.

Rekordní měsíční propad zaznamenala i ropa

Ceny ropy vykázaly rekordní čtvrtletní pokles, a to zejména kvůli březnovému propadu, za kterým stály obavy z dopadů koronaviru na poptávku a cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Severomořská ropa Brent se od začátku roku propadla o 66 procent, úterní obchodování uzavřela na 22,74 dolaru za barel. Během března se snížila o 55 procent, což by rekordní měsíční pokles.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v úterý uzavřela na 20,48 dolaru za barel. Za březen se tak propadla o 54 procent a ze celé první čtvrtletí o 66 procent, napsala agentura Reuters.

Během úterního obchodování se ceny ropy příliš neměnily poté, co se v předchozích dnech propadly až na osmnáctiletá minima. Ke stabilizaci cen přispěl pondělní rozhovor amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci na ropném trhu.

Trump a Putin se shodli, že je třeba trh s ropou stabilizovat, protože současný pokles cen neprospívá Spojeným státům ani Rusku. Saúdská Arábie, která je největším producentem ropy na světě, v pondělí uvedla, že hodlá od května zvýšit export ropy o zhruba 600 tisíc barelů denně na rekordních 10,6 milionu barelů denně.