Bezos chce uspět tam, kde se Musk vzdal. Jeho vesmírná raketa má recyklovat i druhý stupeň

Raketa New Glenn společnosti Blue Origin před startem na mysu Canaveral

Raketa New Glenn společnosti Blue Origin před startem na mysu Canaveral Zdroj: Blue Origin

Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose pracuje na opakovatelně použitelném druhém stupni své rakety New Glenn. Zatím není jasné, jak se bude druhý stupeň vracet na Zemi, ve hře je několik možností. Konkurenční společnost SpaceX Elona Muska přitom vývoj znovu využitelného druhého stupně rakety už dříve ukončila a vydala se jiným směrem.

Blue Origin Jeffa Bezose pracuje na několika frontách. New Shepard nedávno letěl poprvé na hranici vesmíru s lidmi. Společnost nevzdává (eufemisticky řečeno) své snahy získat kontrakt na stavbu nového lunárního modulu pro Artemis.

Je zde ale také raketa New Glenn, se kterou chce Bezos udělat v oblasti vesmírných nosičů pořádný vítr. Možná mnohem větší, než se čekalo.

New Glenn bude mít podobně jako třeba Falcon 9 dva stupně. První o výšce 57 metrů bude pohanět sedm motorů BE-4 na kapalný kyslík a metan. Po splnění úkolu přistane na plovoucí plošině a může být znovu použit.

Blue Origin však zřejmě hodlá opakovaně používat také druhý stupeň. Bude mít výšku 16 metrů a pohánět ho má dvojice motorů BE-3U na klasickou směs kyslíku a vodíku.

Podle webu Arstechnica už vývoj opakovatelně použitelného druhého stupně začal pod kódovým označením Projekt Jarvis.

Celý článek čtete na Živě.cz >>>