Bitcoin dosáhl nového rekordu, jeho hodnota v oběhu přesáhla 14 miliard dolarů

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Bitcoin
bitcoin
Bitcoiny (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Celková hodnota všech bitcoinů v oběhu dnes dosáhla rekordních více než 14 miliard dolarů (361,5 miliardy Kč), když digitální měna během dne poskočila o pět procent na svou nejvyšší hodnotu za tři roky. 

Na růst kurzu bitcoinu má vliv především pokles čínské měny a globální nejistota. Cena bitcoinu dnes přesáhla na evropské burze Bitstamp 875 dolarů a bitcoin je na cestě zaznamenat nejvyšší denní nárůst za šest měsíců. Ještě začátkem roku se prodával za 435 dolarů, jeho hodnota se během roku tedy více než zdvojnásobila.

Experti vysvětlují růst kurzu digitální měny znehodnocováním čínského jüanu, který se letos propadl o sedm procent. Nejvíce obchodů s bitcoiny se realizuje právě v Číně, takže tamní nárůst poptávky má na cenu značný vliv. Podle datového analytika Charlese Haytera digitální měně pomohlo i rušení bankovek v Indii a celková globální nejistota.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem. Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, je často využívána těmi, kteří se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.