Konec anonymního bitcoinu? EU se chce dohodnout do konce roku

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Živá diskuse ministrů financí, nizozemský Jeroen Dijsselbloem (uprostřed), slovenský ministr Peter Kažimír a francouzský ministr Michel Sapin (třetí zleva).
Emmanuel Macron, francouzský ministr ekonomiky a průmyslu.
No tak dej nám ty peníze! Řecký ministr financí Euclid Tsakalotos a šéfka MMF Christine Lagarde.
bitcoin
5
Fotogalerie

Evropští ministři financí by chtěli zatočit s nelegálními finančními toky a v rámci toho by chtěli sledovat i pohyby virtuálních měn. Podle nového návrhu novely směrnice proti praní špinavých peněz by finanční úřady měly být schopné získat přístup k identitě vlastníků kryptoměn. Konkrétní technické řešení ovšem návrh projednávaný ministry v Radě EU minulý týden nepopisuje.

Proti záměru protestuje Evropská centrální banka, která vůbec nechce, aby se do evropské legislativy zanesla definice virtuální měny. „Neměli bychom jim dávat žádnou oficiální nálepku. Nemělo by se přehlížet nebezpečí, které pro širokou veřejnost představují,“ řekl ministrům viceprezident ECB Vitor Constancio.

Slovenské předsednictví Rady EU by chtělo dosáhnout kompromisu na legislativě do konce roku, ale může to být obtížné. „Dosažení kompromisu se ukázalo být těžší, než se očekávalo,“ řekl na jednání ministr financí předsednické země Peter Kažimír.

Anketa
Měl by být rejstřík skutečných majitelů volně přístupný veřejnosti?
Ano
Ne

Jedním z nejdiskutovanějších bodů je registr skutečných vlastníků firem. „Jestli chceme skutečně bojovat s praním špinavých peněz, tento bod je klíčový,“ řekl ministrům viceprezident komise Valdis Dombrovskis.

Kontroverzní je hlavně otázka toho, jestli by k takovému rejstříku měla mít volný přístup široká veřejnost. S tím kvůli ochraně osobních dat nesouhlasí Česká republika. Ta na základě předchozí směrnice registr už do své legislativy zavádí v neveřejné podobě.

Nová směrnice by podle dosavadního návrhu veřejnou podobu rejstříku měla zavést povinně. Podle některých informací je Česko ve svém odporu k veřejnému registru mezi členskými zeměmi osamocené. Aktuálně projednávaný textu mu částečně vychází vstříc, přístup do databáze by mohl být přístupný po registraci a za nízký správní poplatek.

Na stranu Česka se postavila Evropská legislativní služba. Podle jejího názoru není přístup veřejnosti nezbytný pro splnění cílů směrnice. 

Nová verze směrnice by se podle návrhu měla přijmout do poloviny příštího roku. Za půl roku by pak veřejnost měla do registrů získat přístup, ty by se pak za dalších šest měsíců měly navzájem propojit napříč členskými státy pomocí Evropské centrální platformy.