Bloomberg: První komerční robotaxi na světě má Waymo spustit už příští měsíc

Waymo

Waymo Zdroj: profimedia.cz

Technologická společnost Waymo na začátku prosince spustí svou první robotickou komerční taxislužbu. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje, které jsou obeznámeny s plány firmy. Dceřiná společnost gigantu Alphabet zároveň představí svou novou značku, píše Bloomberg.

„Waymo pracuje na samořídící technologii už téměř deset let a na prvním místě pro nás byla vždy bezpečnost,“ uvedla společnost ve veřejném prohlášení. Tiskový mluvčí ale zároveň odmítl komentovat spuštění nové služby.

Podle zdrojů agentury Bloomberg bude Waymo spouštět svou novou službu postupně, bude dostupná jen na předměstí Phoenixu a ze začátku budou do projektu zapojeny nanejvýš stovky autorizovaných řidičů. Ti mají technologii jistit a v případě potřeby do jízdy zasáhnout. Z 99 procent se má však vůz řídit sám.

Spuštění robotické taxislužby potvrdí nadvládu firmy v závodě samořídídích technologií, míní analytik Bloomberg New Energy Finance Nick Albanese. „Waymo je skutečně daleko před ostatními a spolu s GM má náskok několik let,“ odhaduje Nick Albanese, analytik Bloomberg New Energy Finance. GM plánuje spustit podobnou taxislužbu ke konci příštího roku, na samořídící technologii pracují také Tesla, Daimler nebo Volkswagen.