Bloomberg zvažuje koupi deníku The Financial Times

Financial Times

Financial Times Zdroj: profimedia.cz

Newyorský starosta a majitel tiskové agentury nesoucí jeho jméno, Michael Bloomberg, zvažuje, že podá nabídku na vydavatelství The Financial Times Group. Společnost vydává prestižní ekonomický deník The Financial Times a vlastní poloviční podíl v neméně prestižním týdeníku The Economist. Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na zdroje ze starostova okolí.

Bloomberg dlouhodobě obdivuje The Economist, v poslední době se prý také prohloubila jeho obliba deníku The Financial Times. Zatímco dříve se list s typickými růžovými stránkami mezi novinami, jež s sebou starosta nosí celý den, objevoval vzácně, nyní je stálicí. Bloomberga zaujal krátkými a vypointovanými články, které jdou přímo k věci, což odpovídá jeho temperamentu.

Newyorský starosta v říjnu navštívil londýnské ústředí deníku. Když se ho jeden z editorů zeptal, zda by list koupil, odpověděl mu Bloomberg, že tak činí každý den. Starosta prý nicméně skutečně se svými přáteli probírá výhody a nevýhody akvizice titulu, který má rád jako čtenář, ale na který se dívá skrze prsty jako podnikatel.

„Jsou to jediné noviny, které bych koupil,“ řekl prý starosta. Zároveň si ale položil otázku, proč by to měl udělat. Bloomberg se vstupu na trh papírových novin, který je již několik let v poklesu, obává i kvůli tomu, že by jej mohl připravit o auru majitele vysoce ziskové firmy, kterou je navzdory krizi v odvětví jeho agentura Bloomberg. Společnost Pearson, která je mateřskou firmou The Financial Times Group, hospodářské výsledky titulu nezveřejňuje. Všeobecně se ale má za to, že deník prodělává.

Dalším zájemcem o list by mohla být agentura Thomson Reuters. Deník by podle The New York Times mohl rozšířit značku agentury a více zviditelnit její reportéry. Agentura na rozdíl od Bloombergu, který v roce 2009 koupil časopis Businessweek, nemá tištěný titul, The Financial Times navíc mají stejně jako Thomson Reuters velké zázemí v Asii.

The New York Times nicméně upozorňují, že The Financial Times by nejprve musely být na prodej. Spekulacím o něm podle listu nahrává odchod dvou vrcholových manažerů ve společnosti Pearson. Analytici odhadují hodnotu skupiny The Financial Times Group na 1,2 miliardy dolarů. Jak Bloomberg, který v roce 2011 utržil 7,6 miliardy dolarů, tak Thomson Reuters s tržbami 13,8 miliardy dolarů by si takovou akvizici mohly dovolit.

Michael Bloomberg drží svět v hrsti