Budou se inspirovat další města příkladem chytrého města Velký Šariš?

Zdroj: SAS Institute ČR, s.r.o.

Internet věcí (IoT) není již záležitostí konferencí nebo vzdálené budoucnosti. Také na Slovensku již vznikají chytrá města. Menší a středně velká města bez vlastních analytických kapacit využívají přibývající smart systémy a profitují tak z potenciálu digitalizace naplno.

Na střeše budovy městského úřadu Velkého Šariše jsou nainstalované fotovoltaické panely, které využívají energii slunce. Instalace systému dokáže měřit vyrobenou elektřinu, energii spotřebovanou na místě i energii využitou ze sítě.

Instalace obnovitelných zdrojů má ekologický rozměr a je užitečná pro optimalizaci nákladů. Radnice Velkého Šariše má však větší ambice - do provozu a řízení města vnáší v souladu s konceptem smart city stále více smart řešení založených na sběru a analýze dat.

Fotovoltaika a jiné technologie schopné sbírat data jsou proto ve Velkém Šariši připojené do IoT platformy pro smart cities od společnosti SAS, světového lídra v oblasti analýzy dat a umělé inteligence. Díky ní město dokáže nejen sledovat spotřebu energií. Umí také analyzovat řadu klíčových ukazatelů a předcházet krizovým situacím, ale také přijímat opatření pro zefektivnění provozu města a zlepšení života občanů.

Co města trápí?

Projekty smart cities byly v ČR ale i na Slovensku postaveny převážně na nadšení či osvícenosti jednotlivců z městských či obecních úřadů. Obvykle za nimi nestojí ucelená koncepce a promyšlená strategie, jak chce samospráva dlouhodobě zinteligentňovat provoz a služby občanům.

Zejména menším a středně velkým samosprávám obvykle na koncepčnejší rozvoj chybí kapacity a know-how, včetně schopnosti řídit více dodavatelů, propojit postupně přibývající digitální systémy a analyticky vyhodnocovat data, která z nich přicházejí. Jak totiž připomíná Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku: „Skutečný přínos nepřinášejí samotná data, ale až jejich analýza a vyhodnocování.“

Jak se mohou města zapojit?

Právě tyto problémy řeší IoT platforma SAS pro smart cities, kterou používá například i radnice Velkého Šariše. Odpovědní pracovníci dnes mají díky IoT platformě z jednoho dashboardu okamžitý přehled o spotřebách energií všech budov a technologií, které město vlastní nebo spravuje, tedy například z městského úřadu, ze škol, z veřejného osvětlení či ze stadionu.

Na dashboardu vidí také aktuální informace z různých senzorů, například o kvalitě ovzduší v budově základní školy, o výšce hladiny řeky či o zaplnění kontejnerů na odpady, a to až po úroveň každého z nich.

V případě závažných událostí - například stoupající hladiny řeky, překračování plánované spotřeby energií, nebo o výpadku přečerpávání odpadních vod z kanalizace - systém okamžitě odpovědného pracovníka nebo oddělení varuje.

Manažerský nástroj

Aktuální informace z provozu nedostávají jen zodpovědné úseky města. Souhrnný manažerský report v názorné grafické podobě má každý den k dispozici i starosta, který tak může ihned řešit například překračování plánované spotřeby energií nebo přeplnění kontejnerů. Pro lepší analyzování jednotlivých parametrů je navíc možné analyzovat souvislosti.

Řízení města je díky tomu efektivnější a proaktivněji, než tomu bylo v minulosti. Dalším benefitem je pomoc při vykazování přínosů investic do smart systémů. Ukázat průběžně měřitelné přínosy bývá obvykle nezbytné pro dokladování projektů financovaných z eurofondů, ale může být užitečné i při komunikaci s občany.

Softwarová a poradenská společnost SAS IoT platformu pro smart města nadále rozvíjí a přidává do ní postupně k již existujícím reportům nové. „V případě specifických požadavků města na připojení ke zdroji dat, pro který report připraven není, dokážeme integraci zrealizovat během několika týdnů,“ dodává Petr Šlajchrt.