.buy či .pizza: na svět se dere přes tisíc nových domén

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Nejvíce žádostí o nové koncové domény internetových adres podaly firmy a organizace se Severní Ameriky a Evropy. Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) obdrželo do konce května, což byl konečný termín pro podání žádostí, 1930 žádostí o registraci 1409 různých internetových koncovek. Poskytnutí nových koncovek je vůbec největším rozšířením doménového prostoru v historii.

Organizace a firmy ze Severní Ameriky předložily 911 žádostí, což je téměř polovina. Dalších 675 je jich z Evropy. Žádosti také odrážejí to, jak hodně je internet využíván v jednotlivých oblastech. Z Afriky tak ICANN obdržel jen 17 návrhů, z Latinské Ameriky a Karibiku 24 žádostí.

Překvapení podle agentur byla oblasti Asie a Tichomoří. Odtud přišlo 303 návrhů, tedy zhruba 16 procent z celkového počtu. Čekalo se, že odtud přijde více žádostí, protože v rámci nových pravidel nemusí být domény psané latinkou. Čína má nejvíce uživatelů internetu na světě a proto se čekalo, že se bude snažit vytvořit čínský ekvivalent k současné koncové doméně .com a dalším.

ICANN dodal, že mezi návrhy se objevily .pizza, .space, .cloud, .buy, .book či .auto. Z firem si o vlastní koncovku požádaly třeba Apple, Sony a American Express. Podle informací z počátku května je mezi žadateli tuzemská dotFREE a vlastní doménu žádá i skupina RWE, která rovněž působí v Česku. Dalším českým žadatelem je softwarová firma Unicorn podnikatele Vladimíra Kováře.

K návrhům se nyní bude vyjadřovat veřejnost. Může se třeba ozvat někdo, kdo bude mít dojem, že nová doména porušuje jeho obchodní značku nebo je urážlivá.

Rozjezd nových domén bude ještě trvat

Agentury upozorňují, že bude trvat nejméně rok nebo dva, než ICANN schválí první z nových koncových domén. Organizace musí přezkoumat každý návrh a zájemce o získání nové koncovky, včetně jeho trestní bezúhonnosti.

Za přidělení nové koncovky si bude ICANN účtovat 185 tisíc dolarů, tedy asi 3,8 milionu korun. Dalších 25 tisíc dolarů bude tvořit roční udržovací poplatek a vedle toho zájemce zaplatí dolar za každé registrované doménové jméno s příslušnou koncovkou. Novému majiteli však může koncovka přinést i miliony dolarů ročně, protože ji bude moci dále nabízet pro tzv. doménová jména druhého řádu.

Mnoho z 1930 návrhů se objevilo vícekrát. Největší zájem byl o .app, celkem 13 žádostí. Dvanáct bylo zájemců s žádostí o aplikaci .inc a 11 o .home. ICANN podporuje vzájemné dohody konkurentů. Pokud se to nepodaří, uskuteční se aukce o nové jméno.

Nové koncovky budou konkurovat .com, .org, .net a dalším zhruba 300 koncových domén, které se nyní používají. Firmy si nově budou moci například vytvořit vlastní internetové stránky a adresy odděleně pro každý ze svých produktů a značek. Vznikne také alternativa pro firmy, které se připojily k internetu později a zjistily, že už je obsazená internetová adresa s jejich jménem a požadovanou koncovkou, napsala agentura AP.