Část investorů stále neví, zda akcie Facebooku vlastní, nebo ne

Facebook

Facebook

Zmatky kolem emise akcií Facebooku pokračují. Část investorů, kteří minulý pátek zadávali pokyny na nákup akcií americké společnosti Facebook, totiž dosud neví, zda akcie vlastní, či nikoliv. Na vině jsou spory s regulačními úřady, které vyšetřují technické problémy z doby, kdy akcie vstupovaly na trh. Mezitím strmě narůstá počet těch, kteří si akcie Facebooku půjčují a chtějí spekulovat na další pokles jejich ceny.

Společnost Fidelity Investments uvedla, že stále řeší dotazy klientů, jimž se na účtu neaktualizovala informace, zda klient akcie největší on-line sociální sítě světa vlastní, anebo ne. Fidelity spravuje několik investičních fondů a kromě toho provozuje i velkou makléřskou společnost. Firma klientům oznámila, že v některých případech může být aktualizace dat zpožděna.

„Zaznamenali jsme, že někteří klienti se stále dotazují, jak může toto zpoždění ovlivnit jejich obchodní aktivity,“ uvedla firma ve zprávě klientům. Odvolává se přitom na jednání, která s federálními regulačními úřady nyní vede společnost Nasdaq. Právě na jejím trhu se akcie Facebooku obchodují.

Čtěte také:

Emisi akcií Facebooku už napadly první žaloby

Facebook je na burze. Investorům se to nelíbí

„Klienti by ale měli předpokládat, že akcie Facebooku, které jim jsou připisovány na účet, jsou v jejich vlastnictví a mohou s nimi bez omezení také obchodovat,“ uvedla firma. Regulační orgány vyšetřují, proč se akcie Facebooku v pátek začaly prodávat se zpožděním a do jaké míry jsou za to zodpovědné technické problémy na Nasdaqu.

Mezi investory je zájem sázet na další pokles Facebooku

Mezitím strmě narůstá poptávka po akciích Facebooku za účelem jejich vypůjčení. V současné době se to týká zhruba osmi procent takzvaného „free floatu“, tedy objemu akcií, které jsou určené k obchodování. Ukazují to údaje společnosti Data Explorers.

Zájemci si akcie vypůjčují, když čekají jejich další oslabení. Vypůjčené akcie ihned prodají a doufají, že je budou moci později na trhu koupit levněji. Pokud se jejich předpoklad naplní, vrátí akcie původnímu majiteli a rozdíl v ceně si nechají.

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku | Yahoo

Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Facebooku byla největší mezi internetovými podniky a jedna z největších na světě. Firma prodejem akcií získala minimálně 16 miliard dolarů (asi 324 miliard korun), pokud se vezme v úvahu i prodej akcií rezervovaných bankám, celkový výnos dosahuje asi 18,4 miliardy dolarů.