Celosvětový nedostatek čipů může trvat i několik let, předpovídá šéf Intelu

Problémy s nedostatkem čipů zasáhly výrobce automobilů po celém světě, včetně české automobilky Škoda Auto.

Problémy s nedostatkem čipů zasáhly výrobce automobilů po celém světě, včetně české automobilky Škoda Auto. Zdroj: profimedia

Šéf Intelu Pat Gelsinger
2
Fotogalerie

Vyřešení globálního nedostatku čipů, který narušuje výrobu automobilů či spotřební elektroniky, by mohlo trvat i několik let. Na virtuální konferenci v rámci veletrhu Computex to řekl šéf americké společnosti Intel Pat Gelsinger. Intel patří k hlavním světovým výrobcům čipů.

Rozmach práce z domova a vzdělávání přes internet v době pandemie podle Gelsingera vedl k „explozivnímu růstu v oblasti polovodičů“, který vyvolal velké napětí v dodavatelském řetězci.

„Ačkoli toto odvětví podniká kroky k řešení krátkodobých problémů, mohlo by trvat i několik let, než se vyřeší nedostatek produkčních kapacit, surovin a součástek,“ uvedl šéf Intelu.

Gelsinger už v dubnovém rozhovoru s listem The Washington Post varoval, že nedostatek čipů zřejmě poleví až za dva roky. V březnu Intel oznámil, že investuje 20 miliard dolarů (zhruba 418 miliard korun) do rozšíření výrobních kapacit. Firma v rámci těchto investic postaví dvě nové továrny v Arizoně.

„Plánujeme expandovat do dalších lokalit v USA a v Evropě, abychom zajistili udržitelný a bezpečný dodavatelský řetězec,“ uvedl . Žádné další podrobnosti k tomu ale neposkytl.

Problémy s nedostatkem čipů zasáhly výrobce automobilů po celém světě, včetně české automobilky Škoda Auto. Poradenská společnost Roland Berger v dubnu předpověděla, že tyto problémy budou přetrvávat ještě dlouho po roce 2021. Upozornila také, že v důsledku elektrifikace vozidel a automatizace řízení se do roku 2025 poptávka po čipech ze strany automobilového průmyslu výrazně zvýší.